Com en tota competició esportiva, no sempre es pot guanyar. Així ha encaixat Barcelona la derrota per no haver aconseguit els mundials d'atletisme de 2019. L'alcalde Xavier Trias ja ha felicitat els guanyadors, la ciutat de Doha, capital de Qatar. Barcelona marxa de Mònaco sense aquesta fita esportiva, però amb el convenciment i les ganes de voler-se tornar a presentar per aconseguir els mundials de l'any 2021. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hem vingut aquí amb una candidatura molt forta però no sempre es guanya. I lluita contra Doha és molt difícil, ja ho vaig dir el primer dia. Crec que és molt difícil, perquè podem competir amb moltes coses, però amb el poder econòmic de Doha no podem competir i ni volem. Crec que també és veritat que han presentat una candidatura molt forta i molt potent i, per tant, la vida és així i per tant la vida és així. A continuar lluitant i veure si a la propera ho aconseguim".

La candiatura de Barcelona no ha estat escollida finalment com a seu del Campionat del Món d’atletisme de 2019, tot i les “bones vibracions” que hi havia aquest matí entre la delegació que ha viatjat a Mònaco i que encapçalava l’alcalde, Xavier Trias. El mateix alcalde explicava als mitjans que la presentació havia “anat bé”, i que s’havien “complert les expectatives”. Trias ha assegurat que el responsables de la IAAF han quedat “molt sorpresos” pel capítol d’innovació tecnològica i la proposta de Barcelona d’integrar els mòbils en el seguiment del campionat. També el president de la Federació Espanyola d’Atletisme, Josep M. Odriozola, explicava just en sortir que “aquests Mundials tindran un abans i un després”, tal com ja va passar amb els Jocs Olímpics de Barcelona 92. El secretari general de l’Esport, Ivan Tubau, assegurava que havia estat una presentació “magnífica” i que les sensacions havien estat “molt bones”. Tot i així, Trias ha encaixat la derrota i ha recordat que “lluitar contra Doha és molt difícil” perquè significa competir amb el seu “poder econòmic”. A més, l’alcalde ha repetit que la ciutat es tornarà a presentar per aconseguir els mundials de l’any 2021 i seguirà lluitant per aconseguir-ho.

Primer ha estat la ciutat d’Eugene la que ha presentat la candidatura, seguida de Barcelona, i finalment la de Doha. La de Barcelona ha estat una presentació creativa que volgut incidir en la voluntat de la ciutat d’aplicar les noves tecnologies de l'”smart city”, especialment la telefonia mòbil, al campionat. També s’ha ressaltat la voluntat d’aprofitar el Campionat del Món per apropar l’atletisme a la gent, de portar-lo a peu de carrer. N’han posat exemple, com el de fer la prova de salt d’alçada davant de la Sagrada Família o les proves de llançament de pes al mig de la placa de Catalunya.

Un cop feta la presentació, en el capítol de preguntes, la delegació barcelonina també n’ha sortit satisfeta. No hi ha hagut preguntes complicades ni comprometedores per part de la IAAF. Ni una referència al procés sobiranista de Catalunya. En l’avaluació només s’han interessat per qüestions de cobertura televisiva de l’acte i pel capítol de la innovació tecnològica.

Els Mundials d’atletisme, celebrats cada dos anys, són considerats com la tercera prova esportiva més important del món, després dels jocs olímpics i el mundial de futbol. Aquesta és la segona vegada que Barcelona és candidata a organitzar aquest esdeveniment. Ho va ser l’any 2007, quan finalment es va designar Moscou per acollir els Mundials de 2013. A l’estat espanyol, només Sevilla ha estat seu d’aquesta prova, i ho va ser el 1999.