Diego Lázaro és el meteoròleg que pren el pols a la temperatura de l’aigua del mar de forma manual des del gener del 2006, concretament, a l’espigó del Gas, al costat de la platja de la Barceloneta. Per fer-ho empra un aparell casolà per agafar una mostra d’aigua a un metre de profunditat sempre al mateix indret. Posteriorment, l’extreu, i mitjançant la sonda d’un termòmetre de precisió en determina la temperatura. A banda de mesurar la temperatura de l’aigua del mar, en Diego també s’encarrega de fer una observació de les condicions meteorològiques i la situació marítima. Les dades les obté cada divendres a quarts de quatre i en penja els resultats al seu blog, a banda de difondre-ho a les xarxes.

L’expert ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que la temperatura de l’aigua del mar fluctua a causa de diversos factors com la temperatura ambiental o la radiació solar. Si l’aigua és més transparent es pot escalfar més i a més profunditat que no si l’aigua és més tèrbola. El vent també hi intervé, sobretot el garbí, freqüent al litoral barceloní, ja que afavoreix que es produeixin afloraments de les aigües profundes i més fredes. També poden intervenir-hi altres elements com les precipitacions, la nuvolositat, l’aportació d’aigües procedents dels rius o l’època de l’any, entre d’altres.

Els valors de temperatura extrems enregistrats en 11 anys de mesura són 11,8 ºC  de temperatura mínima, el febrer del 2006,  i 27,1 ºC de màxima el juliol del mateix any. El meteoròleg ha destacat que, enguany, de moment, en 22 ocasions ha enregistrat una temperatura superior a l’habitual i només en sis ocasions ha estat per sota.

Diego Lázaro va començar a prendre la temperatura de l’aigua del mar a Sitges l’any 1999, en part pel fet que Catalunya disposa de poques mesures manuals i de molts quilòmetres de litoral.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Diego Lázaro a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: