Els més matiners han tingut avui una bona ocasió per tal d’identificar Saturn pel fet que, al llarg de la nit i la matinada, s’ha pogut observar desfilant “de bracet” amb la Lluna, a la seva dreta. Dimecres de matinada es tornaran a observar relativament pròxims, per bé que no tant ja que la Lluna es desplaçarà cap a l’esquerra. D’aquí a 27 dies, però, quan la Lluna hagi tornat a fer el seu cicle al voltant de la Terra tindrem una altra oportunitat per tal d’apreciar-los de costat.
Joan Anton Català ha explicat el perquè d’aquestes variacions relatives de posició de la Lluna i els planetes: “El sistema solar es va crear aproximadament en un mateix pla, és per això que quan mirem el cel -visualment- veiem que tots els planetes -incloent-hi el Sol i els principals satèl·lits- moure’s per la mateixa franja del cel”. L’expert aclareix que aquest fet fa que la Lluna, en el seu moviment mensual al voltant de la Terra, es vagi situant visualment a la vora dels diversos planetes i que, fins i tot, en algunes ocasions, pugui arribar a tapar-los produint ocultacions.
Com és Saturn?
Saturn és un gegant gasós d’hidrogen i d’heli, una composició similar a la del Sol. És per aquest motiu que no té una superfície rocosa com la Terra, Venus o Mart. Aquesta gran bola de gas té fins a 62 satèl·lits coneguts que orbiten al seu voltant, entre els quals destaca Tità, el satèl·lit (o lluna) més gran de Saturn. Tità es caracteritza per la presència de gas metà a la seva atmosfera i desperta un gran interès per a la comunitat científica.
Saturn és també considerat el rei dels anells a causa de la presència de petits fragments de pols de roca i de gel que orbiten al seu voltant, en el seu pla equatorial.
Per què Saturn no brilla tant com Venus o Júpiter?
Júpiter és el planeta més gran del sistema solar i es troba més pròxim a la Terra que no pas Saturn. La menor distància respecte al nostre planeta permet que es vegi clarament més brillant que Saturn. La brillantor de Júpiter tan sols és superada per la de Venus, l’objecte més brillant del nostre cel després de la Lluna i el Sol.
A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Joan Anton Català a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm:▶