A principis de gener ‘El matí de Barcelona’ vam parlar amb en Sergi Gonzàlez sobre els possibles efectes del canvi climàtic a l’Antàrtida. El meteoròleg ens va explicar també que estava a punt de marxar, durant un parell de  mesos, a treballar a la base científica espanyola emplaçada en aquella zona. Aquest dimarts hem tornat a parlar amb ell per conèixer la seva experiència i la tasca realitzada.

L’AEMET participa regularment en les campanyes antàrtiques des que es va fundar la base antàrtica espanyola, l’any 1988. Les principals activitats que hi duen a terme són el manteniment dels sistemes meteorològics i el processament de les dades, així com la predicció meteorològica, una activitat fonamental per garantir la seguretat del personal i optimitzar les activitats científiques que es duen a terme a l’exterior.

Aquesta darrera ha estat justament la principal tasca que ha realitzat allà el meteoròleg durant aquest període de temps, on el seu dia a dia consistia a llevar-se molt d’hora i elaborar pronòstics detallats per a les pròximes hores i dies, en coordinació amb els diferents grups científics que treballaven a la base. Les previsions havien des ser especialment precises per als grups de científics que havien de fer treball de camp i desplaçar-se a la glacera de l’illa de Livingston.

L’Antàrtida ha enregistrat mínims de gel marí al llarg dels darrers mesos. Segons les darreres dades corresponents al mes d’abril, la superfície glaçada va ser un 18 % menor respecte a la mitjana dels anys 1981-2000. El meteoròleg, que hi va estar entre els mesos de gener i març – l’estiu austral- destaca que a l’entorn de la base espanyola enguany hi havia menys neu que en altres anys. Cal recordar que l’illa sí que té masses de gel permanent, però no es troben on hi ha ubicada la base.

Actualment, en Sergi Gonzàlez està treballant també com a predictor de l’AEMET en el projecte Trineo de viento, una gran travessa científica a través de Groenlàndia que finalitzarà el 27 de juny.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera  a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, a Sergi Gonzàlez: