L’origen de la presó de les Corts no va ser franquista, sinó republicà. Una vegada confiscat per la FAI l’antic edifici de l’Asil del Bon Consell l’octubre del 1936, el Comitè de Presons de la Generalitat de Catalunya el va destinar al Correccional General de Dones, però van ser els anys posteriors en què es va convertir en un instrument de repressió franquista. Durant aquell període, 11 dones van ser afusellades.

A “El matí de Barcelona”, a la secció ‘Va passar aquí’, expliquem quan va posar-se en funcionament aquest correccional i què va suposar per a la ciutat. Ho fem amb el periodista Ernest Cauhé i amb l’historiador Fernando Hernández.

“Només una petita placa instal·lada recentment en recorda avui l’existència. Milers de presoneres van ser tancades dins els seus murs durant la repressió franquista, entre 1939 i 1955. Curiosament, la placa no menciona Franco ni el seu règim. Després d’anys de vergonya l’antic edifici va ser enderrocat i s’hi van alçar uns grans magatzems: El Corte Inglés de Diagonal. Allò que va ser l’antic Asil del Bon Consell es va convertir en una correccional per a dones durant la República. Amb la victòria franquista va configurar-se la llegenda negra del centre: la presó de dones de les Corts.”

Escoltarem els testimonis de la Soledad Real, que tenia 24 anys quan va ingressar a la presó de les Corts. Pertanyia a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC). Hi va ingressar juntament amb set companyes més. La Maria Salvo va ser detinguda el 1941 a Madrid per activitats clandestines i la van dur a la presó de les Corts, on va ingressar amb 20 anys. Va estar 16 anys empresonada, nou mesos dels quals va estar incomunicada.

Escolta tota la història aquí: