La sisena trobada —es fa cada dos anys i s’alterna entre Barcelona i Elna— ha estat organitzada pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència a través del Memorial Democràtic i l’Ajuntament d’Elna. Els nascuts en aquest indret del Roselló eren fills de dones republicanes, jueves o gitanes que fugien del règim nazi o que estaven en camps de concentració propers.

La Maternitat d’Elna va ser fundada per la suïssa Elizabeth Eidenbenz el 1939, mentre 500.000 persones refugiades espanyoles travessaven la frontera francesa i eren internades en camps de concentració. Eidenbenz era mestra de l’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, entitat de la qual enguany també es commemora el 80è aniversari en aquesta trobada. La maternitat es va instal·lar en un palauet abandonat de la localitat d’Elna, a França i després de gairebé 600 naixements, l’exèrcit alemany va clausurar-la el 1944.

Durant l’acte, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha volgut agrair i homenatjar a tots els pares que han posat Elna o Nael els seus fills,  subratllant que aquest son “hereus dels seus valors i de la seva força, i no podem sinó vincular el seu exemple al present per ser dignes d’aquest llegat”. El conseller ha acabat el seu discurs recordant que “avui, al Mediterrani, milers de persones, també mares i infants, busquen refugi de la mateixa manera que aquí, en plena Guerra Civil, tantes vides innocents buscaven sobreviure travessant les nostres fronteres”.

En la trobada també tenen cabuda els Naels, nom masculí anagrama de Elna.

La Maternitat d’Elna, al cinema

Aquest fet històric ha tornat a recordar-se a través de la pel·lícula ‘La llum d’Elna’, dirigit per Silvia Quer, i que recorda la figura d’Elizabeth Eidenbenz. A Barcelona, a més, ja s’han iniciat els tràmits per dedicar un carrer a la infermera i mestra suïssa. D’aquesta manera, el carrer de la Maternitat passarà a nomenar-se d’Elizabeth Eidenbenz.

I això ho noten les Elnes més grans, de 17 anys, que s’han mostrat sorpreses que cada vegada es posi més aquest nom entre els més petits. Afirmen que d’ençà que es va publicar el llibre de la “Maternitat d’Elna” d’Assumpta Montellà, la història és més coneguda. Ara tothom relaciona el seu nom amb la Maternitat d’Elna, en canvi, asseguren que quan eren petites la majoria de persones el desconeixen.