Els organitzadors del World Press Photo a Barcelona han aconseguit avançar l’exposició. “Els premis s’atorguen al febrer. Barcelona esperava fins al novembre per portar les fotos. I això és actualitat, és fotoperiodisme. Per això hem passat a ser de les primeres ciutats del món a inaugurar. Volem que sigui una eina de reflexió, per tant, millor que reflexionem en el moment que toca, i no vuit mesos més tard”, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, Sílvia Omedes, directora de la Fundació Photografic Social Vision.

En xifres, la mostra inclou 143 fotografies, de les més de 80.000 que es van presentar al concurs, realitzades per  5.000 fotògrafs. “Hi ha un percentatge molt alt de fotografies de refugiats i de tota la crisi a l’Orient Mitjà. Totes les guerres, les més occidentalitzades i les menys, estan ben cobertes per fotògrafs autònoms o d’agència que estan sobre el terreny”, apunta Omedes. També la natura i els efectes negatius de les accions humanes al medi ambient formen part de les temàtiques principals de l’exposició. Enguany, els responsables conviden a les famílies a visitar plegats la mostra per despertar la consciència sobre les diferents qüestions retratades.

La fotografia guanyadora, ‘Un assassinat a Turquia‘, del fotoperiodista turc Burhan Ozbilici, “és poderosa i, com cada any, genera controvèrsia”, diu Omedes. “Posa de manifest la perícia d’un fotògraf que, sense estar treballant, treu la càmera de la motxilla per documentar, amb molta valentia, un homicidi en directe. És una fotografia que genera ambigüitat, perquè el gest que fa el terrorista d’EI aixecant la pistola amb un gest corporal d’heroi fa que alguns ho considerin una apologia del terrorisme”. Per això, els organitzadors de la mostra han evitat posar aquesta imatge a les banderoles que omplen la ciutat promocionant l’exposició, tot i que sí que ocupa un lloc destacat a la sala i va acompanyada del reportatge complet.

Escolta l’entrevista a Sílvia Omedes aquí: