Andreu Martín

ha explicat els arguments de la carta al director d’El Periódico de fa uns dies, titulada “S’ha acabat el Sant Jordi per a mi“, i en què deia, entre altres coses, que “les lleis del mercat m’han posat al meu lloc; ha quedat clar que, en els meus quasi 50 anys de professió, no he fet mèrits suficients per guanyar determinats premis, per ser considerat publicable en determinades editorials ni perquè la ràdio i la televisió considerin que l’aparició d’un llibre meu sigui un esdeveniment”.

Per mi Sant Jordi sempre havia estat una festa esplèndida, era dels que sortia entusiasmat a celebrar-lo”, ha recordat Martín en declaracions a ‘La tarda de Barcelona‘, de betevé 91.0 fm, “però d’uns anys ençà s’ha convertit en un dia de màxima tensió i estrès i l’únic que he fet és dir prou“. L’escriptor ha criticat la “competitivitat” i l'”exigència per part de les editorials” que, segons ell, impregna la diada. En aquest sentit, ha lamentat que predominin “els llibres multimilionaris de vendes” i la “desproporció entre l’atenció que es ret als multivendes i la nul·la atenció que reben els que es considera que no vendran tant“.

Martín ha adreçat la seva crítica “contra la societat de mercat, que està convertint la literatura i la cultura en general en un mitjà de compravenda que jo crec que ens està fent mal“. I ha revelat que “molts altres escriptors que se senten com jo i molta gent m’ha agraït que escrigués això, ho pensen molts però no s’atreveixen a dir-ho”.

L’escriptor, que acaba de publicar la versió catalana de ‘Com escric novel·la policíaca‘ (2017, Pagès Editors), ha reconegut que, malgrat tot, “continuaré escrivint i trobant-me amb els meus lectors, però no en una celebració on mana molt més el mercat que no pas la cultura i la literatura“.

Escolteu-ho aquí: