1.795 hectàrees del Parc de Collserola corresponen a la ciutat de Barcelona, per això, ara que ve el bon temps, l’Ajuntament ha activat un pla vigilància especial que alhora coincideix amb l’augment de visitants i del nivell de risc per incendi. Per evitar-los, els Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana han iniciat les tasques preventives al voltant de Collserola. Tots dos cossos estan duent a terme diverses actuacions per tal de millorar-ne les condicions i vetllar que la muntanya arribi als mesos de més calor amb les condicions més òptimes.

En el cas dels bombers, l’inici de la campanya suposa l’activació del Parc de Bombers de Vallvidrera, i aconseguir, així, millor accés a la zona forestal i poder donar una resposta més ràpida en cas de declarar-se un foc. El dispositiu estableix tres zones de cobertura bàsiques a la serra de Collserola, amb uns recorreguts diaris per inspeccionar-ne l’estat. En aquests espais es fan reconeixements i recorreguts diaris de prevenció, com ara el reconeixement d’accessos o la identificació de camins. A la vegada, els bombers també porten a terme reguardes preventives en funció de les prealertes que hi ha pel Servei Meteorològic. En funció de la temperatura, vent o humitat es decideix mobilitzar efectius cap a Collserola, i crear punts fixos de vigilància durant les hores de més risc pel que fa a la meteorologia.

La Guàrdia Urbana també s’involucra en la campanya d’estiu. Les unitats territorials de la Guàrdia Urbana de Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris s’encarreguen del control de la zona forestal, a la vegada que realitzen patrullatge preventiu. Aquests agents tenen coneixements i habilitats específics per tal d’actuar en cas d’incendi. L’objectiu d’aquestes patrulles és conèixer les necessitats concretes dels veïns de zones menys poblades, i prevenir incendis provocats i minimitzar l’abast dels sinistres de caràcter fortuït, com poden ser els incendis no provocats.

Els agents també proporcionen assistència a aquelles persones que s’han pogut perdre per la zona o han tingut un accident, així com controlen els abocaments il·legals i els accessos al Parc d’Atraccions del Tibidabo.