Santi Segalà, cap de l’Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que l’objectiu d’aquesta iniciativa és el d’obtenir dades en format fotografia o vídeo dels fenòmens meteorològics relacionats amb la calamarsa o la pedra, ja que són molt difícils de preveure -fins i tot d’observar- perquè sovint passen en zones on no hi ha gaire activitat o població. Interessa saber on es produeixen per aprofundir en la diagnosi d’aquest fenomen i en un futur poder-lo preveure amb més efectivitat.

La campanya està orientada sobretot a les comarques de Lleida i Girona, on climàticament es produeixen més aquests fenòmens, i també perquè són zones on l’activitat socioeconòmica i cultural es veu afectada de forma regular. Malauradament, les pedregades i calamarsades cada anys causen incidències en aquests sectors agrícoles.

Qui hi pot col·laborar-hi i com?

La campanya és oberta a tothom que vulgui participar-hi i pretén obtenir el màxim d’informació possible. Les dades, imatges i vídeos es poden enviar a través de les xarxes socials: Twitter, Facebook o Instagram fent servir el #meteocatpedra. També es pot per WhatsApp al número 667051592, o per correu electrònic a xarxes@meteo.cat .

Segalà insisteix en què és molt important geolocalitzar les fotografies i es demana referenciar la mida de la calamarsa o la pedra, enviant una fotografia comparativa amb algun objecte.

La informació específica d’aquesta iniciativa es pot consultar al web del Meteocat.  A continuació podeu escoltar també l’entrevista sencera realitzada dijous a Santi Segalà a ‘El matí de Barcelona’, a beteve 91.0 fm: