Ricard Llerins

 és aficionat a la botànica i una de les persones que coneix més bé els arbres de Barcelona. La seva passió l’ha portat a catalogar acuradament tots els arbres monumentals de la capital catalana, tant els inclosos al Catàleg d’arbres i palmeres d’interès local de l’Ajuntament de Barcelona, com tots els que no hi consten però que mereixerien ser-hi.  Actualment està cercant un editor per fer-ne un llibre.

Dimecres, a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, hem quedat amb aquest especialista per conèixer alguns dels arbres més interessants d’aquest gran espai verd de la ciutat.

El Parc de la Ciutadella conté diversos arbres centenaris, com un roure blanc mexicà (‘Quercus polymorpha’), que viu a pocs metres de la cascada. Llerins en ressalta la importància pel fet de ser l’únic exemplar  que viu a Catalunya. També, al costat de la cascada, hi ha una enorme casuarina o pi australià (‘Casuarina cunninghamiana’), un arbre nadiu d’austràlia de cinc metres i 20 cm  de perímetre, el segon més gran de Barcelona. Tot i anomenar-se pi, en realitat no té res a veure amb les coníferes.

A la Ciutadella també hi destaca un gran plàtan (‘Platanus x hispanica’), de camí cap al Parlament de Catalunya -baixant a l’esquerra- , així com un exemplar d’acàcia de Constantinoble  (‘Albizia julibrissin’), que aquests dies es troba en plena floració.

Llerins també ha destacat les flors de l’eritrina cresta de gall (‘Erytrina crista-galli’), realment curioses i aquests dies en el seu millor moment. Altres arbres curiosos, i de gran valor, són els exemplars de taronger de Luisiana, de ginkgo  o de xiprer dels pantans, entre molts altres.

Quin és l’arbre més alt de Barcelona, el més vell i el més gruixut de la ciutat?

Els arbres més alts de la ciutat viuen al Jardí Botànic Històric, es tracta d’un freixe de Pensilvània de 38 metres d’alçària. Pel que fa al més vell, tot i que no és fàcil de determinar exactament, Llerins destaca dos eucaliptus que viuen al Parc de l’Oreneta, de 130 anys. El més gruixut correspon a un exemplar de bellaombra, que creix a sota dels Jardins de Miramar. L’expert matisa, però,  que tècnicament no és realment un arbre sinó una herba gegant pel fet de no tenir fusta.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Ricard Llerins a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm:

Comparteix a: