El 2018 és l’any del planeta vermell pel fet que a l’estiu s’acostarà molt a la Terra. La distància entre el nostre planeta i el planeta vermell sol variar en bona mesura, des d’aproximadament 400 milions de distància fins a tan sols 57. Des de l’any 2003 que la Terra i Mart no s’aproximaven tant. Així doncs, aquest estiu Mart es podrà observar especialment lluent i amb les característiques tonalitats ataronjades, un esdeveniment que de ben segur que no passarà desapercebut.
La fascinació per Mart
Joan Anton Català, màster en astronomia i astrofísica i divulgador científic, ha explicat que Mart sempre ha fascinat els humans, en part possiblement pel seu color vermellós i ja des de l’època dels grecs i els romans. A finals del segle XIX – mitjançant les observacions dels primers telescopis d’aquella època- s’hi va creure veure canals fets per algun tipus de civilització. Orson Welles l’any 1938 va fer un programa de ràdio sobre la guerra dels mons, que va causar pànic als Estats Units pel fet de relatar en detall una invasió marciana.
L’home posarà els peus a Mart possiblement a la dècada dels anys 30
L’astrònom ha explicat que Mart fa milers de milions d’anys tenia aigua abundant a la seva superfície, actualment la té congelada a sota. A més, antigament, tenia una atmosfera molt rica, tot i que no d’oxigen. No es descarta, així doncs, que fa 3.000 o 3.500 milions d’anys albergués condicions idònies per tal que s’hi desenvolupés algun tipus de vida simple.
Actualment damunt de la superfície marciana hi transiten dos robots que actuen com a geòlegs, tot recollint dades científiques. L’any 2020 s’hi enviarà un robot que treballarà com a biòleg, per cercar-hi restes de vida primitiva. Descobrir vida fòssil ens aportaria moltíssima informació sobre els nostres orígens.
Català ha explicat que l’home necessitarà conquerir l’espai per un tema de recursos, però també perquè sempre s’ha dedicat a explorar nous espais i, en aquest sentit, Mart suposa un gran repte i candidat.
Què suposaria trobar vida fòssil a Mart?
La troballa de vida a Mart representaria una gran evidència, contestaria la gran pregunta de si la vida és exclusiva de la Terra i obriria les portes a nous coneixements. A més, de l’anàlisi d’aquesta vida, podríem trobar pistes de com va aparèixer la vida a la Terra. En aquest sentit, l’astrònom ha destacat que hi ha una hipòtesi científica que creu que la vida podria haver viatjat a cavall d’algun meteorit, provinent d’algun altre altre lloc, i aterrar a una terra perfectament adobada per tal que pogués prosperar.
Un descapotable a l’espai
Català també va parlar d’Elon Musk, fundador de Tesla i SpaceX, i del llançament d’ara fa uns dies del coet Falcon Heavy, amb el qual l’empresa SpaceX confia dur a terme en el futur missions a Mart. El viatge de prova va posar en òrbita a l’espai un vehicle descapotable de la marca Tesla. Es tractava de provar si el coet servirà per transportar en el futur càrrega útil cap a l’espai.
Live view of Starman https://t.co/gvSlztlE6l
— Elon Musk (@elonmusk) 6 de febrero de 2018
‘100 qüestions sobre l’univers’Joan Anton Català
ha publicat recentment el llibre ‘100 qüestions sobre l’univers. Del Big Bang a la cerca de la vida’. El llibre, de Cossetània edicions, contesta preguntes del tipus: com va néixer l’univers? Quin serà el seu final? O si hi pot haver algú més allà fora? També permet entendre com viu i com mor una estrella, com es formen els planetes, què els converteix en habitables, o permet visitar objectes tan espectaculars com estrelles de neutrons i forats negres. El llibre permet viatjar en el temps per veure el final del Sol i de la Terra i discutir sobre l’origen de la vida, entre moltes altres qüestions.
El 27 de febrer, a les 19 h, es durà a terme la presentació d’aquest llibre a la llibreria Altaïr de Barcelona.
A continuació podeu escoltar la conversa sencera de Joan Anton Català a ‘El matí de Barcelona’ de beteve 91.0 fm: