Barcelona ha sumat 797 terrasses en tres anys. Abans que esclatés la pandèmia de la covid-19, el desembre del 2019, n’hi havia 5.704 i ara en són 6.501. Si ho calculem en cadires, aleshores n’hi havia 97.680, quasi sis per cada 100 habitants, mentre que actualment en són set. La majoria de barris (57) n’han guanyat i només vuit tenen menys seients a la terrassa que fa tres anys. Entre aquests, destaquen la Vila Olímpica del Poblenou i la Barceloneta.

En concret, la Vila Olímpica del Poblenou ha perdut 556 cadires en tres anys i la Barceloneta 260, unes xifres que els situen molt lluny de la resta de barris. En tercera posició trobem la Vall d’Hebron, amb una pèrdua de 42 cadires. Tot i la davallada, si mirem les xifres absolutes, no són els que tenen menys places a l’exterior de bars i restaurants. La Barceloneta és el 14è barri amb més cadires de terrassa i la Vila Olímpica se situa en la posició número 22 de la llista (amb un total de 73 barris).

La Dreta de l’Eixample i Sant Gervasi – Galvany, els que creixen més

A l’altre extrem, els que han sumat més cadires exteriors són la Dreta de l’Eixample, que n’ha guanyat 1.594, i Sant Gervasi – Galvany (+1.392). Són els únics que passen del miler de seients de més. A l’entorn dels 900 trobem la Sagrada Família (+908), Sants (+890) i el Poble-sec (+888).

Tal com es veu al mapa, el creixement és més accentuat als barris que toquen a la Diagonal, però no tant al centre de la ciutat. En aquest cas, destaca el Gòtic, on hi ha 40 cadires menys. En una segona línia, també han augmentat a Sant Antoni, Sants, el Poble-sec i Sant Gervasi – la Bonanova.

El repartiment territorial de terrasses no ha canviat

Malgrat les variacions, el repartiment territorial del 2019 era força semblant a l’actual. Els barris on n’hi havia més ja eren la Dreta de l’Eixample i l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Tampoc no han variat els que queden a la cua: la Clota, Torre Baró, el Coll i la Font d’en Fargues, on ja no hi havia cap terrassa abans de la pandèmia.

Les dades corresponen al segon semestre del 2022 i s’actualitzen semestralment, ja que les llicències tenen una vigència anual. Per aquest motiu, les variacions que s’hagin produït en els darrers mesos encara no es reflecteixen a les xifres oficials. A més, és important remarcar que el 2023 la variació també inclourà la consolidació (o no) de les terrasses autoritzades provisionalment per la pandèmia.