Després de reunir-se amb representants del sector turístic barceloní, el ministre Álvaro Nadal ha comparat la situació de la ciutat amb la d’altres capitals d’Europa on també hi ha hagut atemptats i ha afirmat que “les dades inicials ens porten a ser moderadament optimistes per a pensar que no tindrà una repercussió tan dramàtica, ni molt menys, que la que hi ha hagut en altres ciutats europees”.
Per avalar les afirmacions, s’han donat xifres concretes corresponents a la reserva de vols. Segons s’ha dit, abans de l’atemptat van augmentar un 10 %, i encara que just després se’n va frenar el creixement, que es va situar al 6 %, en els darrers dies d’agost el volum de vendes de bitllets d’avió s’ha tornat a revitalitzar i ha tingut un creixement del 7,4 %. El ministre atribueix aquesta evolució positiva a la força de la marca ‘Barcelona’ i ha assegurat que “la bona imatge de la ciutat està perfecta, està on sempre ha estat”.
Compartir informes sobre l’evolució del sector
Per la seva banda, el tinent d’alcalde d’Empresa, Jaume Collboni, ha traslladat al ministre els resultats de la reunió que el consistori va mantenir fa dos dies amb representants del sector turístic i també dels comerciants del centre. En la trobada, es va acordar elaborar tres informes de seguiment (el primer, quan faci 30 dies dels atemptats; un altre, quan en faci 60; i el tercer, als 90), uns documents que Collboni s’ha compromès a compartir amb l’administració estatal.
Per la seva banda, el ministeri de Turisme també compartirà amb l’Ajuntament la informació de què disposin ja que, segons Collboni, les fonts de què disposen uns i altres són diferents i l’objectiu és obtenir el màxim de dades possibles. Quan passi “un temps prudencial”, ha dit, s’analitzarà si cal prendre mesures i, en cas afirmatiu, de quin tipus han de ser.
El tinent d’alcalde d’Empresa també ha destacat que, segons les dades facilitades pel gremi, es preveia que la capacitat hotelera de la ciutat estigués al 85 % aquest agost i que les xifres s’han mantingut. Tot i això, ha remarcat que cal estar amatents a l’evolució del sector.