Aquest dilluns a la nit es començaran a recollir les mostres de condol que durant 11 dies s’han anat acumulant a la Rambla. A partir de les 22.30 h, un equip de 30 treballadors municipals s’encarregarà de retirar de manera “respectuosa i molt curosa” els diferents objectes. En total, s’han localitzat 131 punts d’ofrena improvisats pels ciutadans, incloent els balcons, els arbres i tots els punts on s’ha mostrat el condol. Els que més destaquen són el del mosaic ‘Pla de l’Os’, de Joan Miró, o la Font de Canaletes.

“El mosaic és una autèntica joia i hem volgut estar a l’alçada”

El mosaic és un autèntica joia i hem volgut estar a l’alçada, i fer aquesta feina de documentar de manera molt curosa, de manera gairebé artesanal” ha explicat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. Fins ara s’han documentat, digitalitzat i catalogat totes les mostres condol, una tasca que se seguirà fent a partir d’aquesta nit per part dels tècnics del MUHBA i l’Arxiu Municipal, que també treballaran perquè es puguin exposar. Tot plegat es fa amb el protocol de patrimonialització, i es retirarà després de numerar els objectes i situar-los en capses. El llibre de condolences de l’Ajuntament, amb 18.000 signatures i dedicatòries, també passarà a formar part del patrimoni de la ciutat.

Veïns i comerciants demanen tornar a “una certa normalitat”

La retirada començarà al pla de l’Os, on les mostres de condol ja ocupen tot el passeig. Pisarello ha recordat que està generant “certs problemes de mobilitat” i que el consistori, a petició de comerciants i veïns de la Rambla , vol vetllar perquè es torni a una certa normalitat. Amb les flors seques sí que s’ha avançat que es farà compostatge i les espelmes es reciclaran per fer-ne de commemoratives del 17-A, tot i que el seu destí encara no està tancat.

Un nou espai commemoratiu

Al capdamunt de la Rambla, a tocar de plaça de Catalunya, serà l’espai on es podrà seguir mostrant el condol “de manera més ordenada”. El primer tinent d’alcalde ha expressat que tot i que la ciutat hagi acabat el dol oficial, “ha d’acompanyar la ciutadania perquè pugui seguir mostrant el seu condol. De moment encara no hi ha cap senyalització pensada per al memorial que es farà, però sí que asseguren que es tindrà enllestit “a mitjà termini”. De fet, s’inclourà en el Pla especial de la Rambla, que ja està aprovat, i a través de la taula de Memòria Democràtica de Ciutat Vella.