Pisos

La llei catalana que limita el preu dels lloguers ha estat parcialment anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC). La sentència ha estat aprovada per unanimitat i, d’aquesta manera, estimen el recurs presentat per 50 diputats del PP. El TC entén que alguns articles de la norma del Parlament envaeixen competències de l’Estat.

El decret llei —aprovat l’any 2020 amb els vots de JuntsERC, els comuns i la CUP— permetia limitar els preus dels lloguers en barris o ciutats on s’acredités la manca d’habitatge assequible. El decret, per tant, obligava a declarar prèviament el barri o la ciutat com a zona de mercat d’habitatge tens. D’aquesta manera, el cost del lloguer en aquestes zones no podia superar en un 10 % l’índex de referència de preus de lloguer marcat per la Generalitat.

El Sindicat de Llogateres condemna la decisió

Els articles que ha tombat el TC s’anul·laran un cop es faci pública la resolució durant els propers dies. En aquest sentit, el Sindicat de Llogateres s’ha mostrat crític amb la decisió i així ho han fet públic a través d’un comunicat: “Condemnem que aquest òrgan tombi les decisions del Parlament i retalli el dret a l’habitatge en benefici dels interessos del lobby immobiliari”.

A més, destaquen que la regulació dels lloguers és una eina efectiva que “ha beneficiat a més de 160.000 inquilins en el darrer any”. Afirmen que els lloguers han baixat una mitjana del 5 % a les ciutat regulades.

Lucia Martín lamenta la sentència del TC

La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín, també s’ha mostrat crítica amb la sentència: “Com sempre, la dreta està disposada a bloquejar qualsevol avenç en matèria d’habitatge”, ha denunciat a través de les xarxes socials. Martín ha lamentat la decisió del Tribunal Constitucional, ja que considera que la llei ha estat molt positiva per la ciutat. Destaca que a Barcelona, el descens del lloguer ha estat del 4,8 %. Fins i tot, diu, en alguns districtes la baixada ha superat el 5 %.

Concentració dissabte 12 a les 18 h

El Sindicat de Llogateres ha convocat una concentració aquest dissabte 12 de març a les 18 h a la plaça de Sant Jaume. La protesta ‘La regulació no es toca’ vol denunciar l’anul·lació d’aquesta limitació de lloguers i des del sindicat confien en el suport dels partits polítics i la força de les més de 4.000 entitats socials que defensen el dret a l’habitatge per tornar a regular els lloguers a Catalunya.