Les entitats demandants -tots els municipis de l’àrea metropolitana, el Consorci Besòs Tordera i la Federació de Municipis de Catalunya- consideren que l’augment de la tarifa de l’aigua és desproporcionada i injustificada, i recorden que està molt per sobre de l’IPC. Afectarà 116 municipis.
L’import total de l’increment que aplica l’ATLL pel subministrament d’aigua es pot carregar als pressupostos municipals o bé directament a les factures dels ciutadans. Els municipis es queixen que la pujada es va aprovar al consell d’administració de l’ACA el 28 de desembre, quan la majoria d’ajuntaments havien aprovat els comptes per al 2018.
A més, denuncien que des que es va privatitzar l’empresa pública Aigües Ter Llobregat el 2012, l’import del rebut de l’aigua ha pujat un 85 %. Però, sobretot, posen sobre la taula que hi haurà de manera imminent la publicació de la sentència del Tribunal Suprem sobre la possible anul·lació del concurs de privatització d’ATLL (Aigües Ter Llobregat) i aquest fet, segons aquestes entitats, portarien a la recuperació de la gestió pública d’ATLL i la fi de pujades pensades a incrementar el marge industrial, els beneficis.
L’encariment de la tarifa de l’aigua es deu, en part, a la impossibilitat de modificar el contracte de la gestió del servei que presta ATLL arran de la situació política de Catalunya, és a dir, l’aplicació de l’article 155 i a l’absència de govern. De fet, l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull s’havia compromès fa uns mesos a congelar la tarifa.