La Barceloneta es queda sense l’única llibreria que hi ha al barri, La Garba. Tancarà de manera definitiva aquest dimecres, 31 de gener. Per Maria Dolores Verdaguer, de Barceloneta Alerta —l’entitat gestora de la llibreria—, els motius de l’adeu són clars: “La baixada de les vendes i haver de fer front a un lloguer de 2.500 euros al mes“.

De fet, La Garba havia de tancar l’any 2019 per jubilació de l’antic propietari. Llavors, i gràcies a un projecte comunitari liderat per Barceloneta Alerta, que va tenir el suport d’uns 130 veïns que van fer aportacions econòmiques, l’establiment va reobrir l’1 d’abril d’aquell mateix any.

La llibreria, un símbol al barri

Per al president de Barceloneta Alerta, Luis Monzón, “el tancament de la llibreria és un pas més perquè el barri es perdi totalment com a barri“. Monzón explica que pensava el mateix fa cinc anys i que per això “l’entitat va fer tot el possible, amb l’ajuda de molts veïns, per evitar que tanqués”.

Baixos de protecció oficial

Abans de tancar, Barceloneta Alerta va intentar traslladar el negoci a un baix de protecció oficial. Maria Dolores Verdaguer explica que “al carrer del Doctor Aiguader hi ha uns baixos municipals, són bastants grans i pensàvem que podríem continuar allà l’activitat. I ens vam apuntar al concurs públic per obtenir-ne un”. El canvi de govern municipal va fer, segons Verdaguer, “endarrerir la convocatòria i resolució del concurs i al desembre passat, quan es va saber el resultat, nosaltres ja sabíem que no podríem continuar amb la llibreria”.

A l’octubre, les pèrdues van arribar als 30.000 euros, segons Verdaguer. Aquesta opció era l’única que tenia La Garba per continuar oberta a la Barceloneta ja que “l‘entitat té altres projectes comunitaris i no només aquest, i això ja era inassumible”. Tot i que el resultat del concurs públic els va deixar fora, segons els gestors de la llibreria, amb les pèrdues que arrossegaven al desembre, ja no haguessin pogut fer front a la inversió necessària per obrir de nou La Garba.