preu benzina 2023
Foto: ACN

El Govern espanyol ha anunciat aquest dilluns que bonificarà amb un mínim de 20 cèntims la compra de cada litre de combustible per part de qualsevol conductor, ja sigui particular o transportista. Uns 20 cèntims, dels quals l’Estat n’aportarà 15 i la resta, les companyies petrolieres.

És una de les mesures anunciades pel president espanyol, Pedro Sánchez, per fer front a l’encariment dels combustibles arran del conflicte bèl·lic a Ucraïna. El cap de l’executiu també ha precisat que la part corresponent a les petrolieres podria ser superior als cinc cèntims establerts inicialment. De fet, recorda que algunes operadores ja estan aplicant “rebaixes superiors”. L’executiu central respon també així a la vaga de transportistes.

Pla del Govern espanyol

Aquesta mesura forma part d’un pla que aprovarà aquest dimarts el Govern espanyol, en el marc del Consell de Ministres, i que pretén mobilitzar 16.000 milions d’euros fins al 30 de juny. Uns diners que serviran per donar ajudes directes i rebaixes d’impostos (prop 6.000 milions) i també crèdits ICO (10.000 milions d’euros). L’objectiu de l’executiu és pal·liar els efectes de l’encariment de preus arran de la guerra d’Ucraïna. Algunes de les qüestions que incorporarà el pla són, per exemple, limitar a un 2 % la pujada dels preus dels contractes de lloguer o augmentar un 15 % l’ajuda de l’ingrés mínim vital.

El president del Govern també ha anunciat que Espanya i Portugal presentaran a Brussel·les una mesura “excepcional i temporal” per fixar un preu de referència del gas.

Pedro Sánchez ha assenyalat que “ningú no està protegit” d’aquesta guerra i que no pot prometre que els efectes no repercutiran en l’economia. Ha afirmat, però que l’executiu es “desviurà per aplacar-ne al màxim els efectes” i per distribuir els sacrificis “de manera equilibrada perquè cap sector no se senti abandonat”.