El Gremi de Restauració ha fet un pas més per evitar la reducció de terrasses aquest estiu. El president i el director de l'entitat han registrat una petició perquè es faci un ple extraordinari urgent per suspendre l'aplicació de les distàncies, una part de l'ordenança que ha entrat en vigor aquest any. Els restauradors i bona part del sector del comerç, avui també present, consideren que són exagerades i que poden causar la pèrdua d'entre 10 i 12.000 llocs de treball. El Gremi assegura que hi ha 2.200 terrasses afectades per la normativa. Moltes negocis, diuen, que perden una pota important de facturació. ROGER PALLAROLS director general del Gremi de Restauració de Barcelona "Té un pes superior al 50% de la facturació global d'un any, no només salva els mobles a l'estiu sinó que pot aguantar un negoci tot l'any." El consistori ja ha demanat una reunió amb el Gremi però ja ha avançat que no pot fer res de manera immediata i que modificar una ordenança no es pot fer en un ple. Tot i això el govern convocarà properament la comissió tècnica de terrasses perquè comenci a treballar en una modificació de la normativa, i ha apel·lat als grups perquè ho facilitin.

El principal motiu de discòrdia entre els restauradors és la distància a la qual s’han de situar les terrasses, un aspecte de la normativa que ha entrat en vigor el gener de 2015. L’ordenança, aprovada pel plenari el 2013, estableix una separació mínima d’1,8 metres entre les cadires o taules i la façana, que permeti un 50% de la vorera lliure.

Aquest aspecte comporta, per a la majoria dels restauradors, la reducció de les taules i cadires que situen a la vorera. El gremi considera que aquestes condicions, que afecten unes 2.200 terrasses, són exagerades, i alerta que poden causar la pèrdua d’entre 10 i 12.000 llocs de treball. El director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha indicat que aquesta activitat “té un pes superior al 50% de la facturació global d’un any, no només salva els mobles a l’estiu sinó que pot aguantar un negoci tot l’any”.

Per això, i amb l’objectiu d’evitar que tingui efectes negatius sobre la facturació d’aquest estiu, el Gremi ha reclamat un plenari extraordinari urgent per suspendre l’aplicació de les distàncies.

No hi ha solució immediata

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha indicat que “l’aplicació de l’ordenança no és pot aturar de forma immediata”. També ha assenyalat que les noves llicències ja s’han atorgat basant-se en la nova normativa i, per tant, si s’apliqués una pròrroga de l’aplicació de l’ordenança en algunes terrasses s’entraria en una situació d’inseguretat jurídica.

Així mateix, Sanz ha assenyalat que una moratòria o la modificació de l’ordenança no es pot fer en un ple extraordinari, com demana el Gremi, sinó que s’ha d’obrir un procés de modificació de la norma (que inclou aprovació inicial, exposició pública, etc).

El full de ruta del consistori se centra a reunir-se amb el Gremi i convocar la comissió tècnica de terrasses (formada per tècnics i el Gremi,  a la qual el govern vol que s’afegeixi la FAVB) de manera que desenvolupi una proposta de modificació de la norma. En aquesta línia, Sanz ha apel·lat “als grups per agilitzar aquesta modificació”.

La responsable d’Urbanisme ha criticat que aquesta ordenança, pactada entre CiU i el Partit Popular, “és un nyap i no se’n van preveure els efectes”, perquè hi ha hagut mesos de moratòria i no s’ha parlat amb el sector. Per la seva banda, Ciutadans, el Partit Popular i el PSC han donat suport al Gremi per tirar endavant una moratòria de la norma.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a