Comerciants i restauradors de la plaça Reial han rebut amb preocupació i incertesa l’anunci de l’Ajuntament de Barcelona de tirar endavant la rehabilitació de totes les façanes de la plaça Reial. Els restauradors temen que els treballs impactin en la facturació que fan a les terrasses, ja que veuen incompatible tenir-les obertes amb bastides i operaris treballant al costat. Per aquest motiu, diuen, veuen perillar la viabilitat dels negocis.

“Tots els negocis familiars hauríem de tancar, perquè el 80 % de la nostra facturació és de les terrasses”, apunta María José García, del restaurant Tobogán. Una visió que comparteix amb altres establiments de la plaça, com la cerveseria Canarias: “Si no hi ha terrassa no hi ha negoci, ja que suposa el 95 % de la nostra feina”, diu en Faruk Malik. Per aquest motiu, la Patrícia Ferrer, de l’associació Amics i Comerciants de la Plaça Reial, insisteix que cal replantejar la rehabilitació.

Els comerciants s’organitzen

De moment, els restauradors i comerciants es volen organitzar per reunir-se amb el consistori i veure l’informe tècnic que justifica la necessitat de fer aquesta intervenció. A més, recorden que quan es va fer la rehabilització anterior de façanes fa 40 anys, l’Ajuntament va pagar el 100 % del que va costar. En aquesta ocasió, però, el consistori ha anunciat que pagarà una part (el 45 %, amb un topall de 50.000 euros per façana) i l’altra anirà a càrrec de les propietats (el 55 %).

Alternatives: treballs en temporada baixa i subvencions directes

Els comerciants consideren que hauria d’haver-hi subvencions directes de l’Ajuntament per compensar la baixada d’ingressos que suposarà tenir una bastida a la porta durant mesos. Així mateix, també plantegen l’opció que els treballs es realitzin en temporada baixa, de novembre a març. A més, consideren que hauria d’haver-hi subvencions directes de l’Ajuntament per suportar la baixada d’ingressos que suposarà tenir una bastida a la porta durant els mesos que durin les obres.