pisos barcelona
Foto: Jessica Pamp

(ACN/Redacció) La regulació dels preus del lloguer motivada per l’aplicació de la Llei 11/2020 a Catalunya va fer caure un 15 % l’oferta de pisos disponibles i un 5 % el preu dels habitatges. Així ho conclou un estudi fet per la càtedra d’Habitatge i Futur de la UPF i l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE) presentat aquest dimecres. “El gran problema que originen aquestes lleis de limitacions del lloguer és que van en contra del que més necessitem, que és més oferta”, destaca el responsable de l’estudi, Josep Maria Raya. “El cert és que ha marxat un 15 % de l’oferta a les ciutats, on hi havia limitació de preus”, ha afirmat.

Avisa també que les regulacions restrictives “retiren pisos del mercat”, que poden acabar al mercat de compravenda o al turístic.

El lloguer social a Espanya representa el 2,5 % del mercat

D’altra banda, el catedràtic apunta que la solució del mercat del lloguer requereix necessàriament augmentar l’oferta de lloguer social. En aquest sentit, recorda que a Espanya l’oferta d’habitatge és molt inferior a la mitjana europea. Explica que, aquí, el lloguer social representa el 2,5 % del mercat, mentre que la mitjana europea és del 10 % amb països com Suècia o Holanda, on se supera el 20 %.

Raya considera que això és així perquè resulta “barat i té cost zero per al sector públic“. Raya critica que les “administracions continuen amb un dels pressupostos públics dedicats a l’habitatge més baixos de tot Europa”. En aquest sentit, ha assegurat que limitar el preu del lloguer trasllada la responsabilitat a sector privat.

L’estudi busca aportar “evidències científiques” de l’efectivitat de la Llei 11/2020, que va limitar els lloguers a les poblacions catalanes amb demanda “tensa” durant un any i mig. Segons l’informe, es van frenar els preus, però els seus autors apunten que atribuir aquesta contenció a la regulació és un “error evident”, ja que hi ha diferents factors que van afectar, com la pandèmia de coronavirus o la caiguda del turisme.