llum encès

El preu de la llum a l’estat reprèn l’escalada i registra el preu més alt un dilluns, després de la davallada del cap de setmana. Segons les darreres dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), el preu del MWh es dispara un 67 % respecte a aquest diumenge i s’enfila als 186,46 euros.

Si ho comparem amb fa tot just una setmana, quan el preu era de 174,68 euros per MWh, la pujada és del 6,7 %. I si ho comparem amb el registre de fa un any, el preu s’ha multiplicat gairebé per sis. 

El preu mínim de la llum aquest dilluns s’ha registrat entre les dues i les tres de la matinada, amb 141,59 euros per MWh, mentre que el màxim serà entre les vuit i les nou del vespre i s’enfilarà fins als 249,43 euros per MWh.

216,01 euros per MWh, el rècord absolut

El màxim hist`òric, però, es va registrar divendres passat, amb un preu de 216,01 euros per MWh.

Aquesta situació es produeix per la pujada del preu mundial de totes les matèries primeres vinculades a l’energia, como el gas, el petroli i el carbó, que afecta també el preu dels drets de CO2, també en màxims històrics.

  

Pla de xoc del Govern espanyol

L’executiu central ha aprovat un pla de xoc per contenir aquestes pujades. La reducció de l’IVA al 10 %, la suspensió de l’impost del 7 % a la generació elèctrica, el descompte de l’impost de l’electricitat al 0,5 % o la contribució de 2.600 milions d’euros de les elèctriques, són algunes de les mesures del Govern espanyol.

En tot cas, el preu continuarà en quotes altes i pujant, almenys fins al març del 2022, quan es preveu que aquestes mesures desapareguin.