autònom sabateria

(ACN) El Govern espanyol proposa que les quotes del nou sistema de cotització d’autònoms per ingressos reals vagin dels 90 als 1.220 euros al mes. L’últim esborrany del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que ha avançat aquest dimecres la Cadena SER, detalla quins serien els 13 trams d’ingressos. Tot i això, des del Ministeri de Seguretat Social afirmen que no hi ha res definitiu.

El disseny planteja un tram mínim per a autònoms que guanyin 3.000 euros anuals o menys i un de màxim per a ingressos superiors a 48.841 euros l’any. El document planteja una adaptació progressiva durant nou anys. En el moment de posada en marxa, previst el 2023, els cinc trams inferiors pagarien entre 200 i 275 euros mensuals. El tram màxim seria de 400 euros. L’objectiu és que les quotes, a partir del 2032, passin a ser d’entre 90 i 1.220 euros.

Discrepàncies en el col·lectiu

Des de la Unió de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE), la secretària general María José Landaburu celebra en una piulada “l’avenç cap a la justícia contributiva que suposa” aquest sistema i demana que “s’apliqui al més aviat possible a qui té menys ingressos, sense haver d’esperar fins a nou anys”.

Al seu torn, la presidenta de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Sandra Zapatero, ha lamentat haver conegut les novetats a través dels mitjans de comunicació i no a la mesa de negociació en què participen les organitzacions més representatives del col·lectiu. Pel que fa al contingut de l’esborrany, Zapatero ha titllat d”inacceptable” que un treballador que té uns rendiments inferiors a 3.000 euros anuals hagin d’abonar 2.400 euros per la cotització. “Això no pot funcionar. S’ha d’alleugerir la pressió de cotització per les rendes més reduïdes i el sistema ha de convidar la fugida de l’economia submergida”, ha dit.

El president de la Federació d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha dit que la proposta està “mal dissenyada” i ha esperat que el Ministeri la retiri. “Aquestes taules encara no han passat per les taules tècniques del diàleg social”, ha dit. Segons Amor, el Govern espanyol comet un “error” posant a un esborrany quelcom que “no ha discutit ni amb els agents socials ni amb les associacions d’autònoms”.