L’ampliació del recinte firal de Gran Via engega amb la construcció del nou pavelló a la plaça d’Europa. Aquest dilluns s’ha col·locat la primera pedra de l’edifici, que es dirà Hall Zero, i que ha de permetre que Fira de Barcelona pugui créixer amb més congressos i reforçar la posició per liderar el sector en l’àmbit mundial. Està previst que les obres estiguin enllestides el tercer trimestre del 2026 i suposaran una inversió de 323 milions d’euros.
En concret, el futur edifici Hall Zero permetrà ampliar en un 25 % la superfície d’exposició de Gran Via, que passarà dels 240.000 m² actuals als 300.000 m². D’aquesta manera aspira a competir amb els grans recintes firals europeus.
Un disseny del japonès Toyo Ito
El disseny del projecte és de l’arquitecte japonès Toyo Ito que també va crear la resta de pavellons i les dues torres de la plaça d’Europa —l’hotel Porta Fira i l’edifici d’oficines. Els treballs els fa l’estudi b720 Fermín Vázquez Arquitectes.
L’edifici s’aixecarà a tocar de l’entrada principal de les instal·lacions actuals a la plaça d’Europa, i estarà connectat amb aquest recinte a través d’un pas elevat. El primer que es va fer per poder començar les obres va ser l’enderroc de l’antic immoble que ocupava els terrenys on s’aixecarà l’edifici.
Les noves instal·lacions estaran dividides en tres parts. La primera és el vestíbul i la zona d’accés a les àrees d’exposició, amb un centre de congressos i espai per a reunions. Aquí també es construirà una torre annexa per a oficines i serveis.
La segona zona serà la del pavelló expositiu, i la tercera tindrà espai d’aparcament i emmagatzematge.
Projecte sostenible
Els impulsors de l’ampliació també han posat el focus en la sostenibilitat. Per això, l’edifici aprofitarà l’energia solar amb panells i mantes fotovoltaiques; eòlica, amb 19 aerogeneradors i geotèrmica, a través de pous de producció tèrmica. A banda, s’ha previst l’estalvi i l’aprofitament de l’aigua a través d’un dipòsit per recollir l’aigua de la pluja i el tractament d’aigües grises.
Transformar la fira i l’economia del país
L’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra ha comptat amb les màximes autoritats que no s’han volgut perdre aquest pas endavant definitiu per a un projecte que consideren clau per al futur.
L’alcalde de Barcelona i president de l’Àrea Metropolitana, Jaume Collboni, ha assegurat que dona un doble missatge molt clar: d’una banda, que “creiem i confiem en el futur de la nostra economia” i, de l’altra, que “volem créixer, però no de qualsevol manera”. En aquest sentit, ha subratllat que l’aposta per Fira de Barcelona és una aposta per la creació de “més i millors llocs de treball” en àmbits com el tecnològic o la sostenibilitat que aporten valor afegit.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que aquesta primera pedra és “la llavor dels llocs de treball, les iniciatives empresarials i les inversions” del futur.
La reforma de Gran Via s’emmarca en el projecte de millora de les infraestructures firals de Barcelona, que també inclou la remodelació del recinte de Montjuïc. Tot plegat suma un pressupost de 498 milions d’euros.