El preu de l'electricitat es fixa cada dia horàriament i depèn de la demanda i de les fonts de generació per satisfer-la. Primer entren en el mercat les energies més barates, les renovables hidràuliques, eòliques i solars, i després entren les cares, que hi arriben de les centrals tèrmiques. El preu queda fixat quan s'acaba de cobrir tota la demanda. La darrera font de generació a entrar és la que fixa el preu de totes les fonts, encara que hagin entrat a cost 0 PEP SALAS, expert en regulació elèctrica de l'ACCO "Això genera una distorsió molt clara perquè evidentment estem pagant a preu d'or tecnologies que podrien estar ja amortitzades, llavors aquí hi ha una disfunció del mercat." En dies com els d'aquesta setmana, en què fa més fred, la demanda es dispara i el preu s'encareix. Una de les causes de l'encariment és que, per generar més energia, s'utilitzen centrals de cicle combinat que fabriquen amb gas, un gas que té un preu elevat perquè l'han d'importar. El Govern espanyol ha anunciat avui una sèrie de mesures perquè els operadors puguin adquirir aquest combustible a un preu inferior. ÁLVARO NADAL, ministre d'Energia "Un creador de mercado es aquel que consigue que haya mas oferta de gas dentro de ese mercado tiene un trabajo que consiste que haya mas liquidez, compra y vende gas para que haya mas oferta y mas competencia." El sistema elèctric estatal està liberalitzat i ara per para no hi ha ningú que vetlli per si els costos són els correctes. I aquí és on els experts qüestionen si el preu que es paga és el real. Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya consideren que l'increment que s'ha produït significa que cada llar pagarà 100 euros més a l'any. GEMMA DE RAMON, responsable de Comunicació de l'OCUC "Un subministrament tan bàsic com és l'electricitat no pot estar subjecte a aquests canvis de preu del mercat i per tant, s'hauria d'ajustar a una tarifa molt més accessible que actualment no existeix." El paper del consumidor en l'estalvi és molt reduït, perquè estan subjectes a aquest model. Algunes mesures per estalviar energia són moderar el consum, utilitzar bombetes LED, electrodomèstics que tinguin l'etiqueta d'eficiència energètica i revisar la potència contractada wn la factura, perquè habitualment és superior a la que es necessita.

El preu de l’electricitat ja és el més alt des de desembre del 2013. De fet, aquest rècord s’ha superat aquest dijous al vespre perquè per al pic més fort del dia, cap a les vuit del vespre, s’ha arribat als 95,11 euros euros el MW/h. El preu de la llum es fixa cada dia horàriament i depèn de la demanda i de les fonts de generació que en aquell moment entren al mercat per satisfer-la. Primer entren les més barates, que provenen d’energies renovables, i després les cares, que són les centrals de cicle combinat. El preu queda fixat quan es cobreix la demanda. Això fa que es produeixin aquests increments.

L’expert en regulació elèctrica de l’Autoritat Catalana de la Competència, Pep Salas, critica que, amb aquest sistema, “estem pagant a preu d’or tecnologies que, per exemple, podrien estar perfectament ja amortitzades, llavors aquí hi ha una disfunció del mercat però que és la que genera després en situacions com les d’ara, aquests increments tan desproporcionats”.

En el sistema elèctric estatal la generació d’energia està liberalitzada, i per tant, no es pot intervenir. I els consumidors han de fer front a una pujada elevada d’un servei bàsic. Paguen un 30% més que l’any passat. La responsable de comunicació de l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, Gemma de Ramon, ho considera injust: “un subministrament tan bàsic com és l’electricitat no pot estar subjecte a aquests canvis de preu del mercat i que, per tant, s’hauria d’ajustar a una tarifa molt més accessible que actualment no existeix”.

Algunes mesures per estalviar energia són modrear el consum, utilitzar bombetes LED, electrodomèstics que tinguin l’etiqueta d’eficiència energètica i revisar la potència contractada a la factura.

Esperant el bon temps

L’expert en energia i professor honorífic de la UPC, Marcel Coderch, ha explicat a BTV Ràdio que perquè el preu baixi cal esperar que les condicions meteorològiques siguin més propíciesSi torna a bufar vent, les centrals eòliques podran aportar més energia al mercat i això farà baixar el preu perquè els seus són inferiors als de l’energia fabricada amb recursos fòssils.

L’elevada demanda d’aquests dies ha obligat a activar centrals que funcionen amb gas, com la que hi ha a Sant Adrià de Besòs, que són les més cares. Això intervé molt en el càlcul del preu, perquè el sistema preveu que tots els productors d’energia cobrin el preu del més car. Com recorda Cordarch, “a cada moment no es paga el cost real que té la producció de l’energia sinó el que surt d’aquest mecanisme”.

L’expert explica també que, a més de l’augment de la demanda i el descens de producció de renovables, també hi ha afectat el fet que s’està exportant el màxim previst d’energia a França, on hi ha un grapat de centrals nuclears aturades. Aquests factors han portat la part variable de la factura, que es paga en funció del consum, a nivells molt alts. L’associació de consumidors FACUA calcula que la d’aquest gener serà la segona factura més cara de la història. També critica que el Govern espanyol apliqui un IVA del 21 % a un servei bàsic com aquest.

Mesures del Govern per reduir el cost

El Govern espanyol assegura que una de les causes de l’encariment és que, per generar més energia, s’utilitzen centrals de cicle combinat que fabriquen amb gas, un gas que té un preu elevat perquè l’han d’importar. Davant aquesta situació, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, ha anunciat avui una sèrie de mesures perquè els operadors puguin adquirir aquest combustible a un preu inferior. Una d’elles, és accelerar el funcionament del mercat secundari del gas perquè hi hagi més oferta.