creuer port barcelona

(EFE/Redacció) El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha dit aquest dimecres que per a ell “l’opinió de la ciutadania és fonamental“, per això s’ha mostrat disposat a “emprendre un procés de diàleg” per aconseguir “descongestionar” la ciutat de creueristes.

En una compareixença davant la comissió de Territori del Parlament de Catalunya, Salvadó s’ha remès al pacte entre autoritat portuària i govern municipal, tancat el 2018, per limitar a set les terminals de creuers i ubicar-les al moll Adossat, és a dir, en direcció a l’aeroport i lluny del centre.

Amb aquest acord com a base, Salvadó també ha remarcat que en el cas de Palma de Mallorca s’ha aconseguit un “acord de bones voluntats amb les empreses” per limitar l’arribada de creueristes, però ha afegit que no és possible aplicar mesures coercitives des de l’administració per impedir que aquests visitants arribin.

Oferir destinacions alternatives als creueristes

Tot i això, ha admès que aquesta activitat comporta “externalitats negatives”, com la “congestió” del centre de la ciutat, especialment a l’estiu. Per això, ha dit voler impulsar la creació d’un “consell per a la sostenibilitat dels creuers”, en el qual tractar aquestes qüestions, i ha proposat oferir als creueristes destinacions alternatives —ha citat els cellers del Penedès— o fins i tot impedir-ne l’entrada al centre de Barcelona.

Així, Salvadó ha dit voler “treballar intensament per millorar la relació dels creueristes amb la ciutat“, tot i que també ha subratllat que els creuers solen ser “les embarcacions més modernes” i, per tant, menys contaminants, a diferència de petroliers o altres grans vaixells.