Espanya és el país europeu amb tarifes més altes per als consums d’electricitat baixos, és a dir, els de les famílies i les petites i mitjanes empreses. La factura per aquests consums ha pujat més del 60% des que va començar la crisi. Un model que ha fet perdre competitivitat a les pimes, així com oportunitats per exportar i per generar llocs de treball.

Per això asseguren que l’autogeneració d’energia és la solució per reduir la factura elèctrica, i acusen el govern de l’Estat de preocupar-se només dels comptes de les grans companyies generadores d’electricitat.  “S’han culpabilitzat les renovables i l’autogeneració només per poder mantenir els beneficis de l’oligopoli que formen les elèctriques que tenen presència a la borsa”, assegura el vicepresident de la comissió d’energia de PIMEC, Joan Vila. El president de la patronal, Josep González, creu que és el moment d’aprofitar l’oportunitat de les renovables: “Avui dia es poden fer instal·lacions per a empreses, però la penalització de l’autoconsum fa perdre aquest factor de competitivitat i ens podria tornar a deixar en dificultats.”

La patronal de les pimes i els sindicats calculen que el foment de les renovables generaria més de 200 milions d’euros en inversió tècnica i almenys 7 milions l’any en el manteniment d’instal·lacions.

“Volem un país innovador i ens carreguem un dels sectors que ens ajudarien a ser-ho”, assegura Miguel Prados, secretari d’acció sindical de FITAG-UGT de Catalunya. El secretari general de Comissions Obreres d’Indústria de Catalunya, Javier Pacheco, creu que també milloraria la situació de les economies familiars: “L’autoconsum serviria per democratitzar l’accés a l’energia. Això obria la porta de la generació a les famílies, a les empreses petites o als ajuntaments, i tindria impacte en la factura.”

PIMEC i sindicats faran front comú a Madrid per demanar que l’Estat aturi el reial decret, que s’havia d’aprovar abans de finals de mes i que, de moment, s’ha paralitzat fins després de l’estiu. Asseguren que amb dos mesos no n’hi haurà prou per replantejar el model energètic i demanen reobrir el debat després de les eleccions generals.