Un centenar de famílies de la Marina veuen perillar tres projectes d’habitatge cooperatiu que van posar en marxa fa cinc anys. S’havien d’executar al carrer del Plom (a la Marina del Prat Vermell), en uns solars municipals que l’Ajuntament de Barcelona havia decidit destinar a habitatge cooperatiu, durant el mandat passat. Ara bé, malgrat que els projectes ja estaven molt avançats, el centenar de famílies denuncia que s’han quedat sense aquests solars per un canvi de parer del govern municipal.

Un acord entre Ajuntament i Generalitat, el detonant

La situació és conseqüència de l’acord que van signar l’Ajuntament i la Generalitat en una comissió mixta l’octubre passat, que va fer efectiu l’acord al qual van arribar l’alcalde, Jaume Collboni, i el president català, Pere Aragonès, en la seva primera trobada oficial. El conveni de col·laboració entre ambdues administracions suma 11 parcel·les d’arreu de la Barcelona, la majoria als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí, on l’Incasòl s’ha compromès a construir 1.700 habitatges abans de cinc anys.

Aquest acord deixa en suspens els projectes que dues cooperatives havien de tirar endavant a la Marina del Prat Vermell en el marc del Conveni ESAL. Una entesa que el consistori va posar en marxa a finals del 2020 per promoure l’habitatge protegit en sòl municipal per part de cooperatives i entitats sense afany de lucre. Amb el gir de guió de l’executiu actual, ara les cooperatives d’habitatge de la Marina veuen com l’Incasòl farà habitatge de protecció oficial i allotjaments dotacionals de lloguer assequible als solars que pensaven es destinarien a projectes d’economia social.

L’Ajuntament, obert a trobar una solució al problema

El consistori assegura que no s’havia signat cap cessió de sòl a les cooperatives i que, per això, els terrenys del carrer del Plom es van incloure a l’acord amb la Generalitat. Tot i això, afirma que “està obert a explorar si hi ha alguna possibilitat perquè els projectes d’habitatge cooperatiu aturats tirin endavant“. Així ho ha explicat la consella del PSC Maria Conesa Gallego durant el consell plenari de Sants-Montjuïc d’aquest mes de juliol.

De fet, en el mateix plenari, BComú ha presentat una proposició –que ha prosperat– per demanar que es doni “continuïtat a la política d’habitatge” que ja ha permès fer fins a 500 pisos en règim de cessió d’ús i, a més, també demana executar durant aquest mandat el conveni que permeti “desenvolupar projectes cooperatius d’habitatge en sòl públic, que puguin respondre a demandes veïnals de la Marina”.

Parcel·la al carrer del Plom on les cooperatives tenien previst aixecar tres edificis d’habitatge cooperatiu

La Candela, un bloc per a 16 famílies

La Candela és el nom que la cooperativa Coopgeeni ha decidit posar al segon bloc d’habitatge cooperatiu de la Marina del Prat Vermell. La majoria de les sòcies són veïnes del barri que es van quedar en llista d’espera a la Chalmeta, el primer projecte cooperatiu del barri que es va inaugurar el 2022.

L’edifici s’hauria d’haver començat a fer aquest any i la previsió era acabar els 16 habitatges al llarg del 2025. Les famílies feia mesos que havien començat a fer les aportacions econòmiques necessàries per sumar els 15.000 € de l’entrada dels habitatges, pressupostats en 125.000 €, però ara veuen amb inquietud com el projecte queda aturat i sense data possible d’execució. “Estàvem molt il·lusionats i mai havíem imaginat que això es pogués aturar”, explica decebuda a betevé una de les sòcies de la cooperativa Coopgeeni.

Així es viu a l’edifici cooperatiu la Chalmeta
Les àrees comunes i el model cooperatiu permeten que la convivència entre veïns sigui com la d’un poble a la ciutat

El desarrelament, una solució inacceptable

Segons Coopgeeni, l’Ajuntament els ha ofert com a alternativa aixecar els edificis cooperatius en uns solars del Poble-sec i de les Corts. Una solució inacceptable, diuen els responsables de la cooperativa, perquè això desarrelaria la major part dels socis de la Marina.

De les 100 famílies que s’havien sumat als tres projectes d’habitatge cooperatiu, el 85 % són veïnes de les barriades de l’entorn. La resta, asseguren els responsables de les cooperatives, viuen al districte de Sants-Montjuïc i un 5 % són famílies refugiades. El director de Coopgeeni, Alexandre Ramon, ha explicat a betevé que aquest model d’habitatge és l’única via que garanteix a la majoria d’aquestes famílies quedar-se al barri. “L’Ajuntament ha de vetllar perquè les famílies vulnerables no siguin expulsades de l’entorn on viuen“.