L’Institut Català del Sòl ha donat a conèixer aquest dimecres que el preu mitjà d’un pis de lloguer a Barcelona supera els 1.000 euros i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) en culpa el govern de l’Estat. “Aquesta situació és perquè es vol, es podria evitar amb una regulació i unes mesures que protegeixin l’habitatge com un bé bàsic“, afirma Diana Virgós, portaveu de l’entitat. Virgós considera “vergonyós” que la llei de l’habitatge espanyola faci mesos que està encallada: “Si s’aprovés aquesta llei no estaríem parlant d’aquestes xifres tan escandaloses”.

La PAH recorda que a Catalunya ja es va intentar regular el preu del lloguer amb una llei autonòmica, però el Tribunal Constitucional en va declarar inconstitucionals diversos articles perquè envaïen competències de l’Estat.

L’habitatge, inassequible per a la majoria de la població

Diana Virgós explica que les dades del preu del lloguer constaten que “a Barcelona l’habitatge s’ha tornat inassequible per a la majoria de la població” i que per això “no és estrany que cada vegada hi hagi més persones fora del mercat de l’habitatge que es veuen amb la necessitat d’ocupar“. “Això passa perquè no hi ha una llei que reguli l’ús social de l’habitatge per sobre del lucre”, insisteix.