El futur de La Monumental continua sent una incògnita després que el 25 de setembre de 2011 s’hi va fer l’última cursa de braus. El propietari, el Grup Balañá, no aclareix quins usos vol donar a un espai situat al costat de la plaça de les Glòries, que s’està transformant per esdevenir un nou punt central de la ciutat.

Una de les darreres propostes de reconversió ha estat la de l’arquitecte català Xavier Vilalta, presentada aquest dimecres en el marc d’un debat organitzat per SOS Monuments sobre els possibles usos futurs de la plaça. Vilalta aposta per convertir La Monumental en el Centre Ecològic de Barcelona (BEC), un gran espai de ciutat dedicat a la investigació i l’oci sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

L’arquitecte s’ha inspirat en el High Line de Nova York, un parc urbà elevat construït sobre una antiga línia de ferrocarril, per dissenyar un espai on s’instal·laria un centre d’investigació, botigues de comerç just i, al centre de la plaça, una gran platja urbana on poder realitzar tot tipus d’activitats. Segons Vilalta, aquest projecte seria una obra de referència pel que fa a la reconversió d’estructures obsoletes en nous centres d’activitats que generin valor econòmic i serveis de qualitat per als ciutadans.

La proposta de Xavier Vilalta se suma a d’altres que s’han debatut en els darrers anys com convertir la plaça en l’escola de circ del Cirque du Soleil o transformar-la en una gran mesquita.