Parada per parada les informadores han anat explicant a clients i venedors que a partir d'avui les bosses de plàstic de nanses ja no són gratuïtes. L'objectiu, reduir el consum i conscienciar la ciutadania perquè substitueixin la bossa de plàstic per la de roba, el carret o el cabàs de tota la vida. VANESSA MOLINA, informadora ""En general la gent ho entèn. No els ve de nou que se'ls cobri la bossa. Hi ha algú que es disgusta però en general hi ha acceptació." MANOLI MESA, carnissera "Hay gente que lo entiende, y gente que no lo entiende. Claro mis bolsas estan con el nombre. Porqué tengo que hacer propaganda pagando". Avui s'han estrenat 14 dels 40 mercats de la ciutat, que cobren entre 2 i cinc cèntims la bossa. Una prova pionera perquè no és fins al 1 de gener que s'aplicarà la normativa catalana que obliga a fer pagar per les bosses. Barcelona i Catalunya fan els deures i s'avancen a la normativa europea, que posa com a data límit el 2018. JORDI TORRADES, gerent dels Mercats de Barcelona "Ja separem els residus. Doncs acumulem menys bosses de plàstic que és un consum de matèries primes i contaminació de CO2 que no té sentit". Ja fa temps que les bosses es paguen a supermecats i grans superfícies, però ara el cobrament s'aplica a les bosses dels mercats perquè s'havia detectat que el consum era més alt que en altres establiments. Sobre el terreny, la majoria de compradors ja n'estaven assabentats. "Jo ho faig ja des de fa molt temps. Inclús en porto una de doblegada per si no m'en donen". "Me llevo un par de bolsas, y ya saco la bolsa, así no pago un céntimo" "El carro es una buena opción para no pagar bolsa" "No me parece muy normal. En un mercado no me parece bien" Gràcies al cobrament de les bosses i a les diferents campanyes el consum de bosses ja s'ha reduït en els darrers anys, i ha passat de les 300 anuals de 2009 a les prop de 156 de l'any 2012

“Les bosses de plàstic són una amenaça per als ecosistemes aquàtics del món”. Ho afirma la directiva de la Unió Europea aprovada l’abril de 2015, que prohibirà la distribució gratuïta de bosses d’un sol ús a partir de 2018. A Catalunya està previst que s’apliqui el gener de 2016 però els mercats s’hi han avançat i 14 dels 40 que hi ha la ciutat han impulsat aquesta mesura pionera per fomentar el consum responsable i protegir el medi ambient. “Igual que a casa ja reciclem i separem els residus, cal que acumulem menys bosses de plàstic ja que suposa un consum de matèries primeres i CO2 que no té sentit”, afirma Jordi Torrades, gerent de Mercats de Barcelona.

Ja fa temps que les bosses es paguen a supermercats i grans superfícies però ara el cobrament s’aplica a les bosses dels mercats perquè s’havia detectat que el consum era més alt que en altres establiments. L’objectiu és que els compradors hi vagin amb cistelles, carrets d’anar a plaça o bosses de roba. “Hi ha algú que es disgusta però en general hi ha acceptació” al mercat, explica la Vanessa Molina, que informa els clients. Les bosses es cobren entre dos i cinc cèntims i la iniciativa s’ha posat en marxa als mercats del Carmel, Sarrià, Santa Caterina, la Concepció, la Mercè, Vall d’Hebron, Hostafrancs, la Marina, Sants, Provençals, Sant Antoni, el Clot, Sant Martí i la Llibertat.

Globalment, les dades són positives i marquen una tendència a la baixa: el 2009 es consumien 300 bosses per persona i any, una xifra que va davallar a la meitat el 2012, fins a situar-se a 156 per persona. La fita és, ara , baixar fins a 90 bosses el 2019 i arribar a 40 el 2025.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a