La pujada de preus dels productes alimentaris es comença a notar als mercats de la ciutat. La pujada de la llum i de les matèries primeres, així com l’encariment del transport, són alguns dels responsables d’aquest augment. Els clients han identificat, principalment, un increment en el preu de la fruita i de les hortalisses.

A l’altre costat del taulell, els paradistes han notat un augment important en el preu de l’electricitat i el transport (segons l’Institut Nacional d’Estadística, la factura s’ha disparat un 60 % i un 30 % respectivament en l’últim any). I això, repercuteix en altres articles, al marge dels productes que venen: és el cas de les bosses o les safates de plàstic, que a alguns comerciants se’ls han encarit un 75 %. Tot i això, intenten evitar que repercuteixi en el consumidor final.

Farem tot el possible per no traslladar-ho al consumidor i que el Nadal sigui el més fàcil possible per a la butxaca de l’economia domèstica.
Carles Solé, carnisser del Mercat de les Corts

La intenció dels venedors és que l’augment de les factures no es noti a la bossa de la compra, però en alguns casos és difícil. La Roser Batres, venedora al Mercat de les Corts, explica que “per exemple, el kiwi de Nova Zelanda —com que és un producte importat— abans el teníem a 4,75 € i l’actual és de 5,95 €”. El motiu, explica, “és que els costos d’importació són més cars”.

Mercat de les Corts

L’increment de preu dels productes, segons l’INE

Segons les dades publicades per l’INE, la gran majoria de productes de la cistella pugen de preu per sota de la mitjana de la inflació. És el cas, per exemple, del pa, la farina, l’arròs, el sucre o la carn de porc. Pel que fa a la inflació subjacent —la que descompta l’efecte de l’energia i els aliments bàsics— també puja, però es manté “controlada” en l’1,4 %. Això, segons valoren alguns sectors, podria ser un senyal que l’increment de preus és temporal, per l’impacte del cost de l’energia i el transport.

Altres productes com els telèfons mòbils i els ordinadors personals baixen de preu en comparació amb l’octubre del 2020, segons les dades de l’IPC.