Gots, coberts i diversos elements de plàstic

Els plàstics d’un sol ús com coberts i plats, remenadors de begudes, bastonets de les orelles, palles o recipients de plàstic per a aliments i begudes han arribat a la seva fi. Aquest 3 de juliol entra en vigor la legislació europea que prohibeix vendre aquests productes no reutilitzables a la Unió Europea. Els que ja estiguin en els comerços es podran vendre fins a exhaurir-ne existències, però ja no se’n podran fabricar més ni fer reposicions.

La normativa va ser aprovada l’any 2019. Des d’aleshores, els estats han tingut dos anys de temps per aplicar-la amb normatives estatals, però Espanya i altres països de la UE encara no han traslladat a les seves legislacions nacionals aquesta prohibició europea. El Govern espanyol ja hi està treballant, amb l’avantprojecte de la nova Llei de residus. Tot i això, ha dit que igualment la prohibició entrarà en vigor aquest mateix dissabte a Espanya.

El 80 % de les deixalles marines són de plàstic

Per tant, des d’ara els estats membres hauran de garantir que no es comercialitzin aquests productes al mercat de la UE. Entre 4,8 i 12,7 milions de tones de plàstic acaben cada any als oceans, d’acord amb un informe del Parlament Europeu. Segons la Generalitat, això representa més del 80 % de les deixalles marines. Per això, la UE ha limitat l’ús dels plàstics d’un sol ús amb l’objectiu de fomentar-ne la reducció del consum i disminuir-ne l’impacte mediambiental.

Amb aquestes dades, la retirada dels plàstics no reutilitzables s’ha convertit en una prioritat, si bé per a algunes entitats com Ecologistes en Acció l’impacte de la llei serà merament anecdòtic i demanen més ambició a les administracions.

Quins productes no es podran vendre?

  1. Bastonets de cotó.
  2. Coberts (forquilles, ganivets, culleres, escuradents).
  3. Plats.
  4. Palletes.
  5. Remenadors de begudes.
  6. Bastonets destinats a subjectar i anar units a globus, amb excepció dels globus per a usos i aplicacions industrials i professionals que no es distribueixen als consumidors.
  7. Recipients per a aliments, fets de poliestirè expandit, com ara caixes, amb o sense tapa, utilitzats amb la finalitat de contenir aliments que estan destinats al consum immediat, per emportar, que normalment es consumeixen al propi recipient i estan preparats per al consum sense cap altra preparació posterior.
  8. Els recipients per a begudes fets de poliestirè expandit, inclosos tapes i taps.
  9. Els gots per a begudes fets de poliestirè expandit inclosos tapes i taps.

Altres productes hauran de canviar l’etiquetatge

És concretament l’article 5 de la Directiva (UE) 2019/904 el que prohibeix la introducció de plàstic d’un sol ús al mercat. L’article 7 de la mateixa directiva també es refereix a altres productes, que hauran d’incloure informació mediambiental en l’etiquetatge. En concret, compreses i tampons higiènics, tovalloletes humides (que són el residu més preocupant de les platges de Barcelona), cigarretes amb filtres de plàstic i gots per a begudes hauran d’indicar en l’envàs on s’han de llançar i quin és l’impacte mediambiental en el cas de no fer-ho.

La llei també preveu que totes les ampolles de plàstic continguin un 25 % de material reciclat el 2025 i un 30 % el 2030. Sobre les ampolles d’aigua, la Llei de residus del Govern espanyol vol eliminar-les en un futur i obligarà bars i restaurants a oferir aigua gratuïtament.

Iniciatives per a la sostenibilitat

Cada cop hi ha més polítiques i iniciatives centrades en el reciclatge i els usos del plàstic, fruit de la consciència de la urgència climàtica actual. Des que va començar la producció industrial del plàstic als anys 50 fins al 2015 es van generar 8.300 milions de tones de plàstic arreu del planeta Terra. Del total de la producció, s’estima que a la Unió Europea només se’n recullen el 30 % per ser reciclades.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha començat a implementar mesures com la recollida porta a porta per intentar millorar el reciclatge a la ciutat, una pràctica que no està exempta de polèmica. Altres iniciatives, com ‘Aquí comença el mar‘, han captat l’atenció de premis internacionals de reciclatge.

Altres projectes busquen millorar la situació dels residus en l’entorn de la ciutat, com l’Ultra Clean Marathon, una cursa on els corredors anaven recollint brossa que trobaven i van recopilar gairebé una tona de deixalles.