Després de saltar a la llum el tancament de les dues botigues de Calçats Cubedo que hi havia a la via Laietana i a la Barceloneta, els comerços de tota la vida del centre de Barcelona sumen una altra baixa: la sabateria Casas de la Rambla (a la cantonada amb el carrer dels Tallers) ha penjat el cartell de “liquidació per tancament”. Després de 60 anys en funcionament, els dependents d’aquesta botiga de sabateries han confirmat a betevé que abaixaran definitivament la persiana a finals de febrer.

Un altre cartell, adherit a l’aparador, s’acomiada dels clients: “Esperem que els milions de sabates que han sortit d’aquesta botiga us hagin acompanyat en els millors moments de la vostra vida”. Just a sota es pot veure una foto antiga de la mateixa sabateria, de l’any 1964, quan va obrir l’establiment.

Polarització del comerç: o luxe o baix cost

En conèixer la notícia, el president de l’associació Amics de la Rambla, Fermín Villar, ha avisat que s’han encès les alarmes perquè els comerços del centre de la ciutat (i d’altres punts de Barcelona) s’estan polaritzant i estan obligant les botigues de tota la vida de gamma intermèdia a extingir-se. “Les botigues ‘low cost’ creixen, les de luxe també… Però la gamma mitjana, que ens havia caracteritzat sempre, està en alerta”.

Villar alerta que la situació s’ha accentuat, especialment, de la Gran Via en avall, on els comerços han de vendre més per facturar el mateix que uns anys enrere. Amics de la Rambla atribueix aquest canvi als hàbits de consum generals, tant de barcelonins com dels visitants; per tant, no el vincula únicament l’arribada de turistes a Barcelona.