Un home llegeix un llibre en una llibreria

(ACN) El Gremi de Llibreters de Catalunya té 324 llibreries i segueix guanyant socis, segons dades publicades de la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de LLibreters. La majoria d’establiments es concentren a Barcelona, amb 140. Els locals agremiats representen aproximadament tres de cada quatre del total.

Un 80 % de les llibreries catalanes són a Barcelona

La majoria de les llibreries del Gremi es concentren a l’àrea de Barcelona en un 80 %. La capital catalana té una ràtio de 8,45 per cada 100.000 habitants. Molt de lluny, el segon municipi amb més llibreries és Girona, amb 10 establiments agremiats. La taxa de llibreries a Catalunya és de 5,2 per cada 100.000 habitants, per sota de les 5,8 del conjunt espanyol. Entre totes les comunitats autònomes, la ràtio catalana és la sisena per la cua, segons les dades de l’entitat CEGAL.

Un 30 % més que l’any 2008

El Gremi de Llibreters de Catalunya té gairebé un terç més de llibreries que fa 15 anys. Segons els seus registres, l’any 2008 hi havia 262 establiments agremiats i, en acabar el 2023, eren 336 establimentsEn aquests anys hi ha hagut altes i baixes, però s’han imposat les altes, amb una mitjana de 12 a l’any i vuit baixes. 

Creixement uniforme a tot Catalunya

En relació amb el creixement del nombre d’agremiats, des del Gremi asseguren que ha estat uniforme a totes les demarcacions, d’acord amb el pes poblacional que tenen. Per això es concentren majoritàriament a les zones costaneres i a l’àrea metropolitana de Barcelona.