Aquests són dels darrers treballs a l'Ictineu 3. Els enginyers impregnen de resina fils de carboni que podran aguantar fins a 50 tones. Són el nervi estructural d'aquest submarí, que a la primavera ja hauria d'anar a l'aigua. CARME PARAREDA, sòcia fundadora d'Ictineu 3 "En el món dels submarins tripulats hi ha molta expectació per veure com treballarà aquest submarí i els sistemes que hem desenvolupat, hem incorporat noves tecnologies com per exemple, el sistema de bateries que hem fet nosaltres. A més, té una finestra molt gran i això facilita l'exploració." "Aquesta és l'escotilla de dalt, per on s'entra i se surt, que també té una cúpula de metacrilat per poder tenir una visió més cenital." Però per complir el calendari, l'Ictineu 3 necessita encara una última empenta. Les retallades en el sector públic han afectat el projecte, i per això, fa un any van obrir una campanya perquè tothom qui vulgui participi en el finançament de la nau. PERE FORÈS, soci fundador d'Ictineus 3 i cap del projecte "D'aquests 200.000 euros hem aconseguit pràcticament 83.000 i estem buscant la diferència que queda. Aquests 120.000 euros que ens falten, contant que ja hem posat més de dos milions i mig." Qui participi en aquesta campanya de micromecenatge podrà veure el seu nom al carenat del submarí. De moment, ja ho han fet més de 260 persones i set empreses.

L’Ictineu 3 serà el submarí científic més lleuger i compacte del mercat, amb una capacitat per a tres persones i servirà per expedicions científiques i d’emergències, però també es podrà llogar per a fer turisme al fons marí. A més, tindrà la finestra més gran del món per baixar a superfícies superiors als 1.000 metres, fruit d’hores d’enginyeria, càlculs, disseny i investigació en materials. Amb tot, aquest projecte situarà Catalunya com a sisena potència mundial en capacitat d’immersió tripulada.

La manca de finançament, però, pot fer endarrerir de manera considerable el projecte. La construcció d’aquesta nau té un pressupost de 2,5 M €. Fa dos anys,  els van retirar 500.000 euros de préstec de l’Estat. Per això l’empresa responsable -Ictineu Submarins- va engegar ja fa una any una campanya de subscripció popular adreçada a particulars, empreses i entitats que ara es veu obligada a perllongar per poder veure acabat el submarí.

Per ara, segons els responsables, els diners no es poden aconseguir ni pels mitjans habituals per a projectes de R+D+I ni a través de préstecs bancaris o inversors privats. Fins ara, s’han recaptat uns 83.000€ i ara el projecte busca un impuls final amb l’objectiu de recaptar els 200.000 € necessaris per poder enllestir el muntatge, la certificació i les proves de mar.

Aquesta campanya de micromecenatge permet fer donacions a partir de 10 euros. Fins ara, més de 260 persones ja han fet donatius i set han donat, en diners o espècies, deu mil euros cada una.