(EFE) Barcelona disposarà d’un laboratori pioner de disseny de microxips de la multinacional tecnològica Intel. Se situarà al recinte del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). El laboratori s’engegarà de forma imminent amb la contractació inicial d’entre 250 i 300 treballadors. Per començar el projecte, la firma nord-americana i el govern central hi aportaran 20 milions d’euros anuals en els propers 10 anys.

La decisió d’Intel situa Espanya en l’avantguarda d’un sector clau per a l’economia i en el qual la competència és molt forta, segons ha explicat a EFE el director del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Mateo Valero, que apressa a començar a contractar i a engegar-ho “al més aviat possible”.

Un acord que arriba després de llargues negociacions

Valero ha assegurat que l’acord amb la multinacional s’ha forjat a poc a poc, gràcies a la col·laboració que mantenen des de fa temps, i ha destacat que “es va acabar cuinant” ahir a Davos (Suïssa) entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el conseller delegat d’Intel, Pat Gelsinger.

El mateix Sánchez va agrair ahir en un tuit des de Davos que Intel hagi triat Barcelona per situar-hi aquesta infraestructura: “Gràcies, Pat Gelsinger, per triar Espanya per al laboratori pioner de processadors RISC-V”.

El director del BSC-CNS ha reivindicat que els fons europeus de recuperació econòmica serveixin per atreure la mateixa quantitat en inversió privada.

“Ens aliem amb la millor empresa de disseny de xips del món per crear llocs de treball d’alt nivell a Espanya, que gastaran els seus diners aquí i pagaran també aquí els seus impostos. I tot, en un tema pioner a escala mundial. És una aventura que val la pena viure”, ha postil·lat.

Una aposta per la computació d’alt rendiment

El projecte suposa una aposta per la computació a zetaescala, una tecnologia molt més potent que l’actual, després d’anys de col·laboració entre el centre de supercomputació català en l’arquitectura a exaescala.

A partir d’ara, el director del centre de supercomputació espera que es pugui començar a contractar “al més aviat possible” el personal d’alta qualificació que es requereix perquè el laboratori s’engegui. Valero s’ha mostrat optimista, malgrat les dificultats que existeixen per atreure talent, i ha assegurat que, si les coses van bé, aquesta contractació inicial de 250-300 empleats “pot créixer infinit”.

El director del BSC-CNS s’ha mostrat a més convençut que l’existència d’un laboratori a Barcelona per dissenyar aquests microprocessadors ajudarà a atreure inversió per a “una o dues” fàbriques d’aquests elements gràcies “als contactes i les col·laboracions” que facilitarà. La fabricació de microxips és crucial en el futur de la indústria de l’automoció i l’electrònica, sobretot en el context actual de crisi del subministrament.

Un anunci celebrat per totes les administracions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha congratulat en el seu compte de Twitter d’un anunci que veu com “un pas que reforça l’aposta del govern per liderar projectes estratègics com la fabricació del xip europeu” i ha subratllat que s’ha demostrat que “Catalunya té un gran potencial per atreure talent”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha expressat la seva satisfacció per la inversió d’Intel des del Parlament i ha assegurat que “s’alinea amb els nostres projectes estratègics dels fons Next Generation de treballar pel disseny i prototipatge del xip europeu i situar-nos en tota la cadena de valor”.

Respecte a la possibilitat de fabricar els microxips, ha apuntat que “hem de ser suficientment hàbils des del govern i el conjunt dels partits per situar-nos-hi també”, convençut que a Catalunya en “tenim les bases i les oportunitats”.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que la inversió d’Intel “consolida” la ciutat com “una de les capitals digitals del món” i “reafirma la transformació cap a una economia basada en el coneixement”.

Intel és una de les poques companyies al món que fabriquen xips d’última generació, a més de la sud-coreana Samsung, la primera en ingressos, o la taiwanesa TSMC.