L’increment en un 63% de la factura de la llum entre 2003 i 2011 ha estat insuficient per anivellar la diferència entre els costos i els ingressos del sistema elèctric. Així ha justificat el ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, la reforma del sistema elèctric que ha aprovat el Consell de Ministres.

El canvi que notaran els consumidors és un increment del 3,2% en la factura. Els usuaris han passat de pagar 360 euros anuals el 2003 als 588,5 euros anuals de 2011. Enguany, la despesa en electricitat ha anat fluctuant. El mes d’abril es va abaratir un 6,6% però a principis de juliol es va encarir un 1,2% de cara al tercer trimestre de 2013. El preu de l’electricitat a Espanya, tant per a les llars com per a les indústries, és dels més cars de la Unió Europea.

Tot i això, el Govern assegura que es manté el desequilibri entre els costos del sistema, que enguany seran de 22.500 milions d’euros, i els ingressos, de 18.000 milions d’euros. Aquesta diferència és l’anomenat dèficit de tarifa. El ministre d’Indústria ha explicat que el sector elèctric acumula des de 2005 un deute de 26.062 milions.

A més de repercutir en les butxaques, la reforma obre la porta a noves empreses que comercialitzin el subminsitrament elèctric i agilitza en canvi de companyia. D’aquesta manera, s’obre més el mercat i es permeten la competència i les ofertes. Els usuaris també veuran que en la factura canvia el nom de la tarifa, que passarà a anomenar-se Preu Voluntari al Petit Consumidor.