L’Institut d’Estudis Nord-americans tanca definitivament el 28 de juny després de gairebé 60 anys oferint cursos d’anglès a Barcelona i deixarà sense centre d’estudis 1.200 alumnes. La Fundació d’Estudis Nord-Americans (IEN), que gestiona l’institut, va anunciar la decisió després de les vacances de Nadal i va agafar per sorpresa tant els estudiants com el mig centenar de treballadors.
El motiu del tancament, segons l’empresa, és la davallada de la demanda per l‘increment d’altres possibilitats de formació gràcies a les noves tecnologies, que permeten fer cursos en línia o, fins i tot, fer trobades lingüístiques amb gent de la ciutat. Tot i aquests arguments, el comitè d’empresa creu que la fundació no ha fet prou per intentar mantenir l’institut obert i que, en lloc de buscar solucions per adaptar-se a la competència actual, ha optat per tancar.
44 treballadors, al carrer
El president del comitè, Xavi Espuny, ha explicat que des que es va anunciar el tancament, els professors més nous han marxat del centre i s’han buscat una altra feina però que, tot i això, hi ha 44 treballadors afectats que es quedaran al carrer, una quinzena dels quals és personal d’administració i la resta són docents. Malgrat haver negociat les indemnitzacions pertinents amb l’assessorament de Comissions Obreres (CCOO), els empleats lamenten el tancament de l’escola: “Hem intentat salvar l’escola d’anglès però, malauradament, l’empresa no estava disposada”, ha dit Espuny.
“Que una empresa amb 1.200 alumnes sigui inviable econòmicament… el que veiem és una mala gestió”
De fet, des del comitè han assegurat que fa anys que l’escola arrossega una reducció de l’alumnat, ja que, fins i tot en anys de crisi econòmica, el centre havia arribat a tenir gairebé 3.000 alumnes. Des de la plantilla van presentar un pla de viabilitat i estaven disposats a negociar amb la fundació una reestructuració amb indemnitzacions pactades o prejubilacions de gent que fa anys que hi treballa, però que la proposta de l’empresa, en tot moment, ha estat tancar l’escola.
El curs 2016/17, coincidint amb el canvi de direcció, els van proposar reduir-los un 20 % del sou a tota la plantilla, però els empleats s’hi van negar perquè ho consideraven “excessiu” tenint en compte que els salaris estan congelats des del 2012 i que era injust per als que cobraven menys.
El futur de l’edifici, incert
L’escola era la font principal d’ingressos de la fundació, que ara es dedicarà, principalment, a l’organització d’actes culturals com concerts o exposicions, tot i que des del comitè sospiten que la intenció és llogar l’edifici de sis plantes, situat al número 123 de la via Augusta i que és propietat de la fundació. De fet, IEN ja va decidir dos anys enrere llogar la planta baixa i la sisena a la Universitat de Vic per fer-hi classes de màster i altres cursos.