L’eina ja es pot consultar al portal de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. En primer lloc, cal emplenar un formulari amb l’adreça de l’habitatge del qual se’n vol comprovar quin és el preu de referència marcat. També cal proporcionar la planta de l’immoble, la superfície, l’any de construcció, quin és el seu certificat energètic, l’estat de manteniment, així com també si té ascensor, està moblat o té pàrquing.
Utilitzant la base de dades amb 200.000 contractes, la nova eina indica quin hauria de ser el preu per metre quadrat del lloguer d’aquell habitatge, alhora que estableix a partir de quan es pot considerar que està per sobre o per sota del valor de lloguer fixat tenint en compte les característiques de l’immoble.
En la presentació de l’índex aquest dimecres, la consellera d’Habitatge, Meritxell Borràs, ha suggerit que els 27 ajuntaments catalans que participen en l’índex podrien incloure desgravacions en l’impost sobre béns immobles als propietaris que lloguin un habitatge per sota de l’índex de referència, “un cop s’hagi certificat el bon funcionament” de l’indicador. Borràs també ha afegit que els propietaris que respectin l’índex tindran prioritat en l’Avalloguer o en les subvencions a la rehabilitació d’immobles.
Per la seva banda, el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha assegurat que “aquest primer pas és positiu”, com també la possibilitat de bonificar amb rebaixes fiscals als propietaris que lloguin el seu habitatge per sota del preu marcat per l’índex. Alhora, considera que caldria fer modificacions en la legislació estatal o autonòmica per penalitzar casos d’abusos en l’increment dels lloguers.
Des de l’oposició, el Grup Demòcrata ha demanat a l’Ajuntament que activi totes les mesures que estiguin al seu abast perquè l’índex s’estableixi realment com a referència a Barcelona.