Foto: Iberia

(ACN) Iberia ha xifrat el seguiment del segon dia de vaga als serveis de terra en el 16%, fins a dos quarts de dues del migdia, i ha assegurat que la puntualitat dels vols s’ha situat en el 81 %, d’acord amb l’actualització de primera hora del matí  de la companyia. Segons explica, aquesta dada es calcula tenint en compte els empleats que no estaven cridats a cobrir serveis mínims ni tampoc són baixa per malaltia i, per tant, no han anat a treballar perquè segueixen la protesta convocada pels sindicats contra la decisió d’Iberia de no optar per fer “autohandling” als aeroports on va perdre el concurs.

L’aerolínia ha assenyalat l’aeroport del Prat com un dels més afectats i ha admès que els “problemes” amb els equipatges han continuat en les últimes hores. A banda de Barcelona, la companyia també ha destacat l’afectació de les protestes a Bilbao i Gran Canària. Aquest dilluns és el quart i últim dia d’aturades en el handling d’Iberia i la jornada coincideix amb la represa dels viatges de negocis.

Iberia diu que ja ha retornat la majoria de maletes

D’altra banda, l’aerolínia ha assegurat que ja ha retornat la majoria de maletes que ahir no es van poder carregar a Barcelona i Bilbao. En el cas dels vols des de la ciutat basca, van viatjar a la tarda per carretera i la seva situació ja ha quedat regularitzada, mentre que els equipatges de la capital catalana ho van fer en vols posteriors i el servei també ha quedat normalitzat en gran part, segons afirma.

En un comunicat, Iberia ha reiterat les seves disculpes als viatgers per les molèsties causades per la vaga i ha agraït la “comprensió i paciència” dels clients.

L’efecte de la vaga es notarà al final, segons USO

De la seva banda, el sindicat USO ha assegurat que els efectes de la vaga es notaran al final. “Les repercussions no es veuen els primers dies, sinó al final”, ha dit la vicesecretària del sector aeri i delegada d’USO a Madrid Barajas, Isabel Rubio. “És un efecte dominó, es queden maletes avui i es farà més gran demà i quan arribem a l’últim dia es veurà realment la repercussió”, ha afirmat, i alerta que aquest diumenge serà el dia més complicat als aeroports perquè coincidirà amb el retorn de les vacances de Nadal.

Els viatgers es queixen que no arriba l’equipatge

Mentrestant, els viatgers són els que noten més els efectes de la vaga. Aquest dissabte a l’aeroport Josep Tarradelles Barcelona-el Prat, alguns es queixaven de problemes amb l’equipatge: “Fa una hora que esperem les maletes. No han arribat i em diuen que venen en el següent vol” ha explicat un viatger que acaba d’aterrar a la ciutat”. Un altre es queixa que “hem d’agafar un vol que ens hem de gastar 128 euros per persona, més 52 per la maleta.”

Els sindicats acusen Iberia de deixar-se perdre el concurs

Aquest divendres a la tarda, un dels sindicats convocants, USO, va afirmar que la protesta havia “deixat empremta” després dels problemes no només amb la gestió de les maletes a Barcelona i Bilbao sinó també a Mallorca i Màlaga.

Hores abans, els sindicats UGT i CCOO es van manifestar a la T1 de l’aeroport del Prat. El secretari general d’UGT, Camil Ros, va deixar entreveure que l’aerolínia s’havia deixat perdre el concurs d’Aena per facilitar la sortida de treballadors de la companyia amb llocs de feina de qualitat i va carregar contra la companyia per “augmentar la precarietat”.

Al seu torn, la directora de Recursos Humans dels aeroports de la companyia aèria, Celia Martínez Calderón, va negar l’acusació de Ros i va destacar “l’esforç” i l’aposta per aconseguir el servei a tots els aeroports. Martínez va reiterar que els treballadors subrogats —uns 2.000 treballadors al Prat i uns 4.000 al conjunt de l’estat espanyol— mantindrien les condicions salarials i extrasalarials així com la resta de drets.