llum

(ACN) El Govern espanyol ha aprovat aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari el topall del preu del gas que ha de permetre rebaixar la factura de la llum durant 12 mesos. La mesura s’aplicarà conjuntament amb Portugal, que també l’aprovarà aquest divendres, i fixarà un preu màxim mitjà del gas al mercat majorista de 48,8 euros el megawatt hora. D’entrada el preu màxim serà de 40 euros els primers sis mesos i s’anirà incrementant fins als 50. La mesura no tindrà “plena efectivitat” fins que rebi el vistiplau definitiu de la Comissió Europea.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat en roda de premsa que la previsió és que es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest dissabte i que “entri en vigor” l’endemà de la seva publicació, però no tindrà “plena efectivitat” fins que Brussel·les l’avali formalment. Això “pot trigar uns dies, una setmana o dues” i fins aleshores no s’aplicaran els efectes del topall en les subhastes energètiques. Mentrestant, s’aniran “desenvolupant qüestions tècniques” perquè es pugui aplicar de forma efectiva.

Una rebaixa del 30 % a la factura

Segons les primeres estimacions que va formular el Ministeri de Transició Ecològica, l’anomenada “excepció ibèrica” hauria de permetre reduir al voltant d’un 30 % la factura de la llum d’un consumidor mitjà amb tarifa vinculada al mercat majorista. La vicepresidenta ha esperat que la mesura situï en 130 euros el preu de l’electricitat al mercat majorista enfront dels 210 que hi havia de mitjana.

Ribera ha destacat que la mesura dona a la península Ibèrica un “paraigua que li permet ser a resguard de la volatilitat de les matèries primeres”, ja que “elimina l’efecte contagi del gas a altres energies”, i de la situació d’incertesa per la guerra d’Ucraïna. “Per primer cop no paguen els mateixos”, ha destacat, i ha assegurat que implicarà una reducció “molt significativa” dels beneficis extraordinaris de les companyies.