La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) considera que s’ha de canviar el model turístic de la ciutat i tendir a un turisme que sigui compatible amb la vida ciutadana. Per això, aposten per fer decréixer el nombre global de turistes, fins que el sector se situï aproximadament al 8 % del PIB, quan actualment representa el 12 %.

L’entitat considera que el turisme internacional de llargues distàncies no és viable, i que cal pensar models diferents, com el turisme de proximitat i el turisme social, fent que l’oci, en el vessant de turisme, sigui un dret a l’abast de tothom i deixi de plantejar-se com a una activitat encara més elitista.

“Els pròxims anys, el món canviarà de forma radical. Viurem un creixement important del nombre de conflictes socials, incloent-hi la guerra a Ucraïna. La crisi climàtica és avui una evidència difícil de negar i les seves conseqüències són cada dia més contundents. En aquest sentit, sembla clar que un dels sectors que es veurà més afectat és el turístic“, asseguren des de la FAVB.

Proposen “un nou model de turisme per a Barcelona”

Des de l’entitat expliquen que han treballat una proposta “coherent, viable i, sobretot, molt urgent de canvis en el model turístic de la ciutat, perquè aquest s’adeqüi a la nova situació mundial“. En part, diuen, per imperatius ecològics, però també perquè consideren que cal actuar amb fermesa sobre els impactes que el turisme genera a la ciutat: “Els positius s’han de redistribuir de forma més justa; els negatius, s’han d’eliminar”.

Per això, han elaborat un document que sota el títol ‘Un nou model de turisme per a Barcelona’ que recull les propostes de l’entitat. Entre d’altres, reclamen la reducció i reconversió d’infraestructures turístiques com el port i l’aeroport, limitar el nombre de terrasses o evitar la promoció i construcció de nous atractius turístics o fires o grans esdeveniments. “Estem convençuts que en aquesta campanya cal posar sobre la taula, i de forma molt urgent, que la ciutat no pot continuar creixent ni en nombre de turistes, ni en la forma massiva i invasiva en què aquests fan ús de la ciutat”.

“Calen noves regulacions, recursos, voluntat i, sobretot, seny”

La FAVB reconeix que és “un problema complex que no té una solució senzilla”. Apunta que calen “noves regulacions, recursos, voluntat i, sobretot, seny”. Per això, l’entitat es brinda a tots els sectors, administracions i col·lectius a obrir un debat sobre un necessari canvi de model turístic a Barcelona que doni resposta als nous escenaris mundials.