El 29 de setembre del 1923 la família Franquesa es va fer càrrec de la farmàcia ubicada al carrer Gran de Sant Andreu cantonada amb la plaça del Comerç, al barri de Sant Andreu, i oberta des del 1842. En Joan Franquesa va agafar així les regnes d’un negoci que al llarg de 100 anys ha anat passant de generació en generació.

Després de l’avi Joan, va agafar-li el relleu a Sant Andreu un dels seus fills, en Pere. Ara s’encarreguen del comerç dos fills seus, el Joan i el Jordi. A la farmàcia també hi treballa un dels fills d’en Joan, en Daniel. Així que la nissaga familiar continua.

Mobles d’inicis del segle XX i una caixa enregistradora única

El passat històric també és present en el mobiliari de la farmàcia. Els mobles fets de fusta de melis (un tipus de pi vermell que es troba a les zones del Prepirineu i Pirineus catalans) es calcula que daten de principis del segle XX i ja hi eren quan hi va arribar la família Franquesa. Segons els experts, són d’inici del Modernisme de l’època i els va valdre per ser declarats “establiment emblemàtic”.

A sobre del taulell destaca una caixa enregistradora que hi és des de l’arribada dels Franquesa. Compta en pessetes, però encara funciona i la fan servir per picar els preus i donar canvis. Explica en Joan Franquesa que moltes persones s’han interessat per comprar-la, però “és patrimoni de Sant Andreu” i no està en venda.

Encara elaboren fórmules pròpies per a cosmètica

Darrere del taulell s’hi poden trobar prop d’un centenar de pots de vidre que contenien les substàncies amb les quals s’elaboraven les fórmules magistrals fins a mitjans del segle XX. Estan pintats a mà i el tap és de vidre esmerilat. “Això evita que s’evaporin les substàncies i que es contamini”, reflexiona en Joan Franquesa.

Tot i que aquests pots de vidre no els fan servir ara, sí que continuen elaborant fórmules pròpies com les generacions anteriors. A l’interior de la farmàcia, la família Franquesa té un laboratori des d’on es crea una línia pròpia de productes cosmètics.