Foto: Mariona Puig

(ACN) L’associació de consumidors Facua ha denunciat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) vuit cadenes de supermercats per no repercutir la rebaixa de l’IVA a tots els aliments afectats per la mesura. Des de l’1 de gener s’ha d’aplicar 0 % d’IVA al pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.

L’associació ha revisat l’evolució de 676 preus als supermercats Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona entre el 30 de desembre i el 3 de gener. Ha detectat que en 52 casos no s’ha aplicat una baixada en el preu equivalent a la de l’impost sobre el valor afegit. A més, 34 preus són idèntics que en acabar l’any, 11 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal i set són, fins i tot, més elevats. El nombre més alt d’anomalies s’ha detectat a la cadena Dia, a Carrefour i Eroski.

La limitació estarà en vigor, com a mínim, fins a l’abril

L’associació recorda que els establiments no poden apujar els preus dels aliments afectats per la baixada de l’IVA fins a finals d’abril. Aquest límit de preus encara es podria allargar dos mesos més si l’IVA subjacent del mes de març no està per sota del 5,5 %. “Només seran legals les pujades justificades en increments de costos”, indica Facua en un comunicat emès aquest dijous.

De moment, el percentatge d’irregularitats oscil·la entre un 1 % de Mercadona i Hipercor, el 10 % de Carrefour i el 17 % de Dia. També hi ha productes en què el preu de venda és, fins i tot, superior al dels dies previs a l’entrada en vigor de la mesura.

Demanen expedients sancionadors

En les seves denúncies, Facua sol·licita a la CNMC que investigui les pràctiques i obri els expedients sancionadors oportuns per determinar si els preus aplicats suposen un augment en els marges de benefici empresarial o estan justificats per increments en els costos dels productes on no s’ha repercutit baixada de l’IVA.