Aquest dijous ha quedat aprovat el pla d’il·luminació de la torre de la Mare de Déu i, per tant, el fust i l’estel que coronen aquesta torre es podran il·luminar cada tarda, de 19 a 23 h. D’aquesta manera entrarà a formar part de la silueta urbana nocturna de la ciutat.

Un horari canviant segons l’època de l’any

Xavier Martínez és el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família i matisa que la torre de la Mare de Déu estarà encesa en el mateix horari que els portals del Naixement i el de la Passió. “Va en funció del sol, ara al febrer s’il·luminarà de 19 a 23 h i al març, de 19.30 a 23 h i s’anirà allargant o escurçant segons la posta de sol”.

Per Martínez aquesta no és només una bona notícia per a la Sagrada Família, sinó també per als ciutadans i l’economia de Barcelona. “En aquest moment que s’està reactivant el turisme, la repercussió que ha tingut a escala mundial l’encesa de l’estel de la torre ha estat espectacular. La gent que ve a veure la Sagrada Família està desitjant contemplar-la i, d’aquesta manera, continuarà aquest raig d’esperança per sortir d’aquest moment de crisi”.

El primer pas del pla d’il·luminació de la basílica

L’estel no deixa de ser el primer pas d’aquesta silueta urbana nocturna barcelonina que ha d’acabar de configurar la Sagrada Família. La torre de Jesús, en un futur, haurà de veure il·luminada la seva creu i les torres dels apòstols rebran una il·luminació directa sobre les figures dels tetramorfs que les coronen.

Segons el director del patronat, el pla d’il·luminació que s’està elaborant per a la Sagrada Família busca que tots els elements, ja siguin arquitectònics o artístics, disposin d’una mateixa il·luminació homogènia.

Alguns veïns troben la il·luminació excessiva

Des de l’Associació d’Afectats per la Construcció de la Sagrada Família, Salvador Barroso creu que tal com està plantejada l’encesa de l’estel la contaminació lumínica que patiran els veïns serà excessiva. “Jo entenc que aquesta il·luminació es faci en unes dates determinades, especialment per Nadal, fins i tot és raonable; ara, que sigui set dies a la setmana els 365 dies de l’any ho trobo una barbaritat“.

Barroso creu que no s’ha parlat prou amb els veïns i que s’han acabat assabentant de tot per la premsa. També creu que la Junta Constructora del temple no ha mostrat als veïns cap tipus d’informe tècnic que confirmi que la llum de l’estel no afecta els veïns, especialment aquells que tenen el pis al carrer de Provença.