Les vendes de tortells de Reis recuperaran els nivells d’abans de la pandèmia i podrien superar les xifres de l’any passat. El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula vendre un milió de tortells a tot Catalunya, entre els dies 4 i 7 de gener.

Segons ha informat el gremi, respecte al 2022, s’espera un lleu increment d’entre un 3 i un 5 % de les vendes, ja que durant les festes de Nadal de l’any passat, l’onada de la variant òmicron de la covid va obligar a suspendre algunes celebracions. Pel que fa al tipus de pastís, es calcula que el tortell de massapà i fruita confitada tornarà a ser el més venut, tot i que el gremi està notant un creixement de les vendes dels farcits de nata, crema o trufa.

Els preus no s’encariran més enllà d’un 2 o 3 %

El president del gremi, Antoni Bellart, de la pastisseria Triomf de Barcelona, preveu que els preus no s’incrementaran més enllà d’un 2 o 3 %, malgrat l’augment dels costos. “Pràcticament tots els ingredients del tortell s’han encarit”, afirma, “però el que sobretot afecta el sector és l’encariment històric de l’energia”. Afegeix, però, que “són petits negocis” i que “no poden repercutir la inflació actual al client”.

D’on ve la tradició?

Segons ja explicat el Gremi de Pastissers, a Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és recent. Antigament es preparava una llaminadura feta de pasta de pa o massapà, sense farcir. El tortell de Reis, que prenia com a referència el “gateaux des Rois” francès, es va implantar a principis del segle XX.

Tot apunta que l’origen d’aquest pastís es troba en les festes d’hivern dels romans, en què, com a àpats, se servien coques amb dàtils, figues i mel. La fava s’hi va introduir al segle III dC. El Gremi de Pastissers assegura que al segle XVIII, un cuiner francès va voler sorprendre Lluís XV i hi va introduir una moneda d’or. Finalment, s’ha convertit en una figureta.

Notícies de Reis 2023