Les empreses de muntatge d’estands per a fires i congressos no preveuen tornar a treballar fins al setembre del 2021
. Antoni Audi, delegat a Catalunya de l’Associació Empresarial de Disseny i Producció d’Estands i Esdeveniments ON-GO, assenyala que les empreses del seu sector “que han aguantat fins ara estan trontollant” i si han de mantenir aquesta situació fins al setembre moltes acabaran tancant. Lamenta que des del mes de març, amb la cancel·lació del Mobile World Congress pel coronavirus, “no s’ha fet res”.
L’associació ON-GO s’ha creat recentment per donar cabuda a les demandes d’aquest sector i es va presentar el 29 de setembre a les instal·lacions d’IFEMA de Madrid. Prèviament es va fer una reunió a la PIMEC en què van participar presencialment 20 empreses i 90 per “streaming” i, d’aquesta trobada, en va sorgir la necessitat de crear una entitat.
Antoni Audi remarca que un dels problemes que tenen és que “als epígrafs d’Hisenda la paraula ‘estands’ no existeix“. Això comporta que cada empresa s’apunta a l’apartat que li sembla més idoni, des de decoració i interiorisme fins a disseny gràfic o publicitat. Segons Audi, aquest fet implica més dificultats a l’hora de demanar ajudes i que el seu sector sigui “invisible”. Aquest és un dels motius pel qual han creat l’entitat.
700.000 treballadors afectats
Antoni Audi assenyala que és difícil fer números perquè fins ara el seu sector no estava agrupat. Tot i així, calculen que l’àmbit del disseny i producció d’estands i esdeveniments ocupa uns 700.000 treballadors a l’estat espanyol, amb professionals diversos com fusters, electricistes, pintors, empreses d’àpats, hostesses, fotògrafs o retolistes. A més, Audi alerta que a Espanya s’han suspès 178 fires de les més importants per la pandèmia de la covid-19. Insisteix que aquests esdeveniments són segurs i incorporen els protocols sanitaris com el control de temperatura, la distància, les mascaretes o les mampares per parlar amb l’interlocutor de l’estand.