Les dades són clares: des de l'esclat de la bombolla immobiliària, els contractes de lloguer a la ciutat han crescut un 71%, mentre que les operacions de compravenda han caigut un 55%. Una aposta clara per l'arrendament que s'ha notat sobretot a l'Eixample, que és el districte on més contractes d'aquest tipus es van fer l'any passat, gairebé 9.300 a un preu de 10 euros amb 75 cèntims per metre quadrat. Els preus més barats, però, es continuen trobant a Nou Barris, on no arriba als 9 euros i mig, seguit de Sant Andreu, Horta, Sant Martí i Sants-Montjuïc. El districte més car, en canvi, continua sent Sarrià - Sant Gervasi, per davant de Ciutat Vella, les Corts i Gràcia. Preus, en tot cas, gairebé un 5% més baixos que l'any anterior i un 15% per sota del que es pagava el 2008. ANTONI VIVES, tercer tinent d'alcalde "El fet que el lloguer s'estigui imposant com una de les opcions fonamentals a Barcelona ens apropa molt a les xifres de la resta d'Europa. Ara em sembla que els que hem de fer és concentrar-nos en la creació d'un parc públic de lloguer a diversos nivells d'entrada. Hi hauria d'haver un lloguer que en podríem dir de tipus súpersocial, això ho estem provant en aquests moments a Torre Baró". En aquesta mateixa línia, i per evitar desnonaments per impagament de lloguer, les Oficines d'Habitatge de Barcelona van posar en marxa l'octubre passat un servei de mediació entre propietari i llogater. En els primers cinc mesos de funcionament es van obrir gairebé un centenar d'expedients, i sis de cada deu s'han resolt amb un acord que ha permès als inquilins mantenir l'habitatge. L'impagament del lloguer és la principal causa de desnonament a la ciutat. En representa el 85% davant del 15% que suposen les execucions hipotecàries.

Des de l’esclat de la crisi en el mercat immobiliari, el Patronat Municipal de l’Habitatge ha anat veient com es consolida un canvi en la demanda d’habitatge a la ciutat. Els contractes de lloguer han augmentat un 7,1% en un any i acumulen un increment del 71% des de 2006. Per altra banda, les operacions de compravenda, tot i haver crescut més d’un 20% el 2012, sobretot per l’efecte de la fi dels beneficis fiscals, acumulen un descens del 55% des del començament de la crisi.

Pel que fa a la construcció, es confirma que continua el descens de l’activitat. S’han concedit un 29% menys de llicències que l’any anterior, i pel que fa als habitatges finalitzats, s’han acabat un 41,4% menys que a l’any 2011. Tot i així, a Barcelona l’estoc d’habitatges d’obra nova sense vendre ha disminuït. L’any 2011, un 30,6% dels habitatges de les noves promocions estaven en venda, mentre que l’any 2012 la cartera de pisos a estrenar ha estat del 24,3%.

Continua la caiguda dels preus de l’habitatge

El 2012 la compravenda d’obra nova va marcar la major caiguda interanual des del començament de la crisi, entre un 10,1% i un 12,1%, segons el Patronat Municipal de l’Habitatge i acumula un descens d’entre un 27% i un 35% des del primer semestre de 2007. Per altra banda, el preu mitjà dels pisos de segona mà també ha disminuït considerablement, entre un 9,4% i un 11,4%, i consolida d’aquesta manera un descens acumulat entre el 26% i el 36% des del primer semestre de 2007, quan va marcar el seu màxim. Finalment, les dades també constaten que en el mercat de lloguer el preu mitjà de l’habitatge ha disminuït un 4,7% durant el 2012.

Tot i aquesta disminució dels preus del lloguer de l’habitatge, hi ha moltes persones que no tenen recursos suficients per fer front a les mensualitats d’un lloguer a la ciutat. En aquest sentit, el tinent d’alcalde d’Habitat Urbà, Antoni Vives, ha remarcat la voluntat per part de l’administració de la creació un parc públic d’habitatges de lloguer de tipus social per ajudar a aquest sector de la població.

Preus per districtes

A Sarrià – Sant Gervasi és on més elevats estan els preus dels habitatges tant en obra nova, on el preu és de 7.429 euros per metre quadrat, com en lloguer que es valora a 12,10 euros el metre quadrat al mes. En canvi el preu més elevat d’habitatges de segona mà aquest últim semestre està encapçalat pel barri de les Corts en 4.137 euros el metre quadrat.

Per contra, Nou Barris és el districte on es troben els preus mitjans més baixos entre 3.000 i 2.000 euros el metre quadrat en els habitatges de compra, i 9,12 euros el metre quadrat al mes en el cas dels pisos de lloguer. Segons informa el Patronat Municipal de l’Habitatge a l’Eixample és on més contractes de lloguer s’han realitzat. El preu mitjà en aquest segment es troba normalment per sota de la mitjana de Barcelona a causa, en bona part, que ocupa la major superfície mitjana dels habitatges.